Rabinul şef al Ierusalimului: Nu cred că neînţelegerile din Orientul Mijlociu îşi au originea în religie

Data publicării:
rabin sef

Luca Niculescu: Vă mulțumesc, domnule Rabin, că ne-ți acordat acest interviu, suntem acum la Ierusalim și am vrea să ştim de ce Ierusalimul este orașul tuturor religiilor, începând cu cea a dumneavoastră?

Aryeh Stern: Ierusalimul este capitala Israelului, Ierusalim este orașul unde se afla Sfântul Templu al Poporului Israel, despre care avem credință că, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom reuși să construim un nou Templu Sfânt în Israel. Credința evreiască este cea din care celelalte religii, cum sunt creștinismul și Islamul, au preluat elemente și le-au introdus în credința lor și de aceea orașul Ierusalim a fost ales să fie orașul întregii lumi. Totodată, conform profețiilor, există promisiunea că în viitor toate popoarele vor veni în Israel din motivul sfințeniei poporului evreu și al acestui oraș unic.

Luca Niculescu: Ierusalim este numit și Orașul Cărții, ne puteți oferi explicații despre acest lucru?

Aryeh Stern: În Vechiul Testament Ierusalimul este menționat în mai multe locuri și în repetate rânduri. Deși în Cartea de Tora Ierusalimul nu este menționat, este amintit doar ca locul unde există o sfințenie specială în Țara Israel. După ce Poporul Israel a intrat în Țara Israel, se constată de fapt că acel loc important este Ierusalim, unde, conform tradiției, este și locul unde s-a petrecut Legarea lui Isaac, pe Muntele Moria, care este de fapt Ierusalimul. Acest lucru leagă Cartea de Tora deja de la început cu profețiile ce au urmat mai târziu.

Luca Niculescu: Așadar veți sărbători acum Pesah (paștele evreiesc) în două zile de acum, iar creștinii vor sărbători Paștele. Cum participați la sărbătorile sfinte ale celorlalte religii?

Aryeh Stern: Noi ne străduim și dorim cu adevărat să respectăm toate religiile, așa cum spune profetul, fiecare popor va merge pe calea Dumnezeului său și, până la urmă, știm că religia creștină și totodată cea musulmană îl au și se roagă lui Dumnezeu, care este de fapt același. Doar că pe parcursul anilor au apărut elemente distinctive între religii, bineînțeles, dar nu mai este ceea ce se considera într-o vreme credință păgână, acestea fiind de fapt îndreptate spre credința în Dumnezeu. În acest caz noi (evreii) putem desigur să păstrăm un respect față de ei.

Luca Niculescu: Care este însemnătatea Zidului de Apus (Zidul Plângerii) pentru evrei?

Aryeh Stern: Zidul de Apus este rămășița Sfântului Templu, care exista în trecut, iar în urma distrugerii acestui Templu se spune că „nu se va muta sfințenia din Zidul de Apus niciodată”. De aceea acest loc rămâne sfânt. În ciuda faptului că Sfântul Templu a fost distrus, precum am menționat, sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, la reconstruirea Templului în timpul zilelor noastre.

Luca Niculescu: Domnule Rabin, doresc să discutăm un pic despre politică și despre religie. Cum afectează tensiunile politice din Orientul Mijlociu viața religioasă?

Aryeh Stern: Nu cred că neînţelegerile îşi au originea în religie, nu sunt din cauza religiei. Există și în rândul celorlalte religii, chiar în Islam, mulți oameni, lideri, care respecță credința Poporului Israel, iar noi ne-am întâlnit cu o parte din ei la câteva ocazii și am constatat că nu există în acest sens tensiune adevărată. Acestea sunt chestiuni legate de politică și nu religioase, însă unii se folosesc de religie pentru a aprinde şi a creşte tensiunea, religia fiind transformată într-un mijloc, dar nu este cauza.

Luca Niculescu: Construirea coloniilor va continua în Israel, cum va afecta acest lucru religiile?

Aryeh Stern: Chestiunea coloniilor nu este legată de cea a religiilor. Problema coloniilor, în primul rând, dacă ar fi existat undeva în lume un loc unde s-ar fi interzis evreilor să locuiască, să se așeze, ne-am fi supărat și am fi spus că așa ceva nu poate să existe. Așadar, dacă în Țara Israel există locuri unde se interzice evreilor să se așeze, acest lucru nu este corect. Nici nu susținem că le este interzis arabilor să se așeze, noi susținem că toți au loc, și au loc să locuiască cu onoare, în toate teritoriile arabe și în teritoriile încadrate în ceea ce se numește „Linia Verde” și totodată cele aflate în afara Liniei Verzi, însă și evreii au locul lor. Nu se poate spune că este interzis evreilor să locuiască oriunde în Samaria și Iudeea, nu cred că este corect să se facă din acest lucru o problemă atât de mare. Iar trebuie să ne amintim, poate, că perioada ce precedat Războiul Celor Șase Zile (1967), evreilor le-a fost interzis accesul și în special la Zidul Plângerii, despre care am vorbit mai înainte, nici acolo nu ne-au lăsat să intrăm. Însă noi, slavă Domnului, le acordăm tuturor accesul și posibilitatea de a intra și vizita cu onoare, existând o atmosferă de libertate și de respect care nu a existat aici în Israel în nicio perioadă.

Luca Niculescu: Am fost în Orașul Vechi, unde am observat zone care păreau a fi, nu știu cum să numesc, o piață mare, iar întrebarea mea este: cum se îmbină spiritualitatea cu comerțul în Ierusalim?

Aryeh Stern: Este o întrebare grea, chiar interesantă, mai mult decât grea, nu cred că există vreo influență asupra comerțului. Comerțul şi viața în Israel sunt conduse într-un mod normal, nu într-unul special. Poate aceasta este o oportunitate să spunem câteva lucruri despre religia iudaică, în general. Conform religiei iudaice, viața trebuie condusă în această lume într-o manieră normală, conform naturii. Noi atribuim vieții sfințenie prin credința pe care o avem, însă nu încercăm să schimbăm viața pe pământ nici din punct de vedere individual și nici din cel public, important este să existe integritate și să nu existe înșelăciune, să existe comerț corect, dacă vorbim de comerț. Dar, în general, ca viața să fie bazată pe integritate, dreptate și bunătate, și nu într-o manieră artificială, ci dimpotrivă, pe calea naturii.

Luca Niculescu: Aveți vreun mesaj de transmis românilor cu ocazia sărbătorilor de Paște?

Aryeh Stern: Să transmit un mesaj celor care locuiesc în România? Evreilor sau tuturor, întregului popor?

Luca Niculescu: Întregii națiuni române.

Aryeh Stern: Cunoaştem faptul că în România de-a lungul mai multor ani a existat o comunitate evreiască foarte importantă și au fost perioade în care a existat o atmosferă și relații bune. Cunoaștem totodată faptul că a fost greu în timpul naziștilor, dar sperăm mult că în zilele noastre atmosfera a redevenit precum era pe vremuri, o atmosferă prietenoasă, și ne străduim ca evreii să vină în Israel și să aibă relații bune cu toate țările, bineînțeles și România, și doresc să trimit din Ierusalim o binecuvântare românilor, să aveți parte de succes și toate cele bune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri