O elevă din Chile îşi cere dreptul la moarte: „M-am săturat să trăiesc cu această boală”

Data publicării:
eleva chile

Fetița suferă de o boală genetică pentru care nu există leac. Într-un mesaj sfâşietor, i-a cerut preşedintelui să dea o lege care să le permită medicilor să o eutanasieze.

Fac un apel de urgenţă la preşedintele ţării, pentru că m-am săturat să trăiesc cu această boală. Vă rog să autorizaţi injecţia care mă va adormi pentru totdeauna”, a spus Valentina Maureira. Prin acest mesaj, ea a cerut să fie lăsată să moară, după o suferinţă de opt ani.

Avea doar şase ani când a fost diagnosticată cu fibroză chistică, o boală provocată de o mutaţie genetică și care, în timp, afectează aproape toate organele. În ultimele luni, Valentina s-a simţit din ce în ce mai rău şi cel mai mult timp şi-l petrece prin spitale. 

Îmi zice că a obosit. De anul trecut până acum, de Sfântul Valentin, când i-au pus cateter şi sondă gastrică. Şi pentru noi a fost greu, pentru că noi credeam că va fi mai bine. În loc de o ameliorare, a fost doar suferinţă, zi de zi”, a spus Freddy Maureira, tatăl Valentinei.

Mesajul Valentinei a fost văzut de sute de mii de oameni pe Internet şi a dat naştere unei dezbateri publice în Chile, despre legalizarea eutanasiei. Şeful statului a fost să o viziteze pe adolescentă în spital, dar i-a spus că nu are cum să-i aprobe sinuciderea asistată. I-a promis, însă, că va fi alături de ea şi că va primi tot ajutorul medical de care are nevoie. Familia Valentinei încearcă să nu-şi piardă speranţa, după ce băiatul lor mai mare a fost răpus de aceeaşi boală.

Când am auzit-o, am început să plâng pentru că eram singur acasă. Am început să plâng”, spune Freddy Maureira. În cazul Valentinei, medicii spun că sunt speranţe să ajungă la vârsta de 17 ani, adică ar mai avea de trăit trei ani şi jumătate, dacă în viitorul apropiat îi vor putea face un transplant de plămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri