Analiză 2.0. Plusurile și minusurile telefonului LG G3

Data publicării:
lg g3 flickr official

Noul flagship al companiei coreene nu arată mai bine ca HTC One, nu este mai mic ca Sony Xperia Z2 şi nu are acelaşi impact al brandului Samsung. Astfel, LG G3 este mereu neglijatul copil mijlociu al familiei Android. Ca de obicei însă, compania asiatică nu se mulţumeşte cu locul doi şi a găsit o metodă prin care să iasă în evidenţă: specificaţiile.

Telefonul LG de 5,5 inci este primul smartphone disponibil la nivel global cu un display Quad HD şi o cameră care foloseşte un sistem de autofocus cu laser. Smartphone-ul are o putere de procesare aproape inegalabilă şi o memorie generoasă, iar, în plus, se încarcă şi wireless. Pe lângă aceste funcţii se mai adaugă o baterie detaşabilă, memorie extensibilă şi chiar şi un sistem infraroşu care îl poate transforma într-o telecomandă pentru smart-tv-ul din sufragerie. Astfel G3 devine un device extrem de practic. Întrebarea este însă: pragmatismul companiei coreene justifică preţul de pe raft? Competiţia pe piaţa smartphone-urilor Android este foarte strânsă, iar fără stilul HTC sau prestigiul Samsung, LG are o singură şansă pentru a se remarca: a fi mai bun decât toţi ceilalţi.

Înainte ca toate detaliile de producţie pentru LG G3 să fie schiţate, compania coreeană a hotărât un lucru: ecranul trebuie să fie spectaculos. Iar flagshipul Android al companiei are un ecran Quad HD de 5,5 inci cu o rezoluţie de 2560 pe 1440 de pixeli, unic pe piaţa mondială. Cea mai impresionantă calitate a display-ului nu este densitatea incredibilă de 538 de pixeli pe inci, ci modul incredibil de eficient în care designerii au reuşit să integreze ecranul în corpul telefonului. Aproximativ 80 la sută din faţa telefonului este ocupată de display. Asta înseamnă că telefonul, deşi are aceleaşi dimensiuni ca HTC One sau Xperia Z2, are un ecran mai mare cu 0,5 şi respectiv 0,3 inci. În plus, LG G3 este în mod semnificativ mai uşor decât celelate două. De așteptat, culorile, contrastul şi unghiurile de vizualizare sunt extrem de bune chiar şi în lumina soarelui.

Pe cât de lăudabil este display-ul şi pe cât celelalte telefoane Android îi validează dimensiunile, totuşi, LG G3 este un telefon incomod de mare. Smartphone-ul nu poate fi folosit în siguranţă cu o singură mână, în ciuda eforturilor de a crea un device cât mai confortabil şi ergonomic.

Din punct de vedere al construcţiei, telefonul face un pas înainte şi trece de la un plastic simplu la unul metalizat care acţionează ca o protecţie pentru zgârieturi şi amprente. Iar plasticul îşi păstrează avantajele precum o performanţă mai bună a antenei şi o carcasă detaşabilă.

Bateria este uriaşă, iar cei 3.000 de miliamperi garantează 8 de ore de citit mailuri, vizionat clipuri de YouTube şi trimis mesaje pe Facebook. Asta este cu 10 minute mai puţin decât Sony Xperia Z2 în aceleaşi condiţii de utilizare intensă.

Un alt punct forte al telefonului este calitatea audio atât a apelurilor cât şi a boxei dorsale. Aceasta oferă un sunet la fel de puternic şi clar ca al HTC One sau Xperia Z2 care au însă boxele în partea din faţă a telefonului.

Şi am ajuns la cameră. Aceasta este una dintre cele două elemente esenţiale ale telefonului, pe lângă ecran. LG a declarat un timp de 276 de milisecunde pentru autofocusul G3, mai rapid decât ne ia să clipim. Şi este într-adevăr un autofocus rapid. Mai rapid decât HTC One sau iPhone? Nu într-un mod semnificativ sau tangibil. Relevant pentru un utilizator este cât durează întreg procesul din momentul în care deschizi aplicaţia de cameră până când s-a procesat imaginea. Iar la acest capitol telefonul LG este clar printre cele mai rapide, însă nu este lider detaşat în clasament. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre calitatea imaginilor realizate cu senzorul de 13 megapixeli. Pozele sunt mai bune decât majoritatea, însă în continuare G3 nu este campionul fără echivoc.

Din punct de vedere al sistemului de operare, telefonul urmează trendul majorității device-urilor cu Android. Astfel, LG la fel ca Samsung şi HTC a început să reducă elementele de soft propriu şi să le îmbrăţişeze pe cele oferite de Google, ceea ce din punctul nostru de vedere este o mişcare foarte bună. Şi asta deoarece softurile proprietare erau mai degrabă o aglomerare inutilă a unui sistem de operare simplu şi coerent. De la aplicaţii la gesturi speciale utilizatorii noului LG G3 vor simţi mai degrabă că folosesc un telefon cu Android 4.4 Kit Kat decât un telefon LG.

Este important însă pentru orice producător important să păstreze şi o notă personală în interfaţa sistemului. Iar LG a făcut acest lucru într-un mod subtil şi elegant pe noul G3. Un tap dublu pe ecranul telefonului îl „adoarme” sau îl „trezeşte” ceea ce împreună cu sistemul de parolă KnockCode duce la o experienţă mai coerentă. Telefonul pune la dispoziţie şi o funcţie Dual Window care îţi permite să rulezi două aplicaţii în acelaşi timp una lângă alta. LG a introdus şi un sistem de privacy care îţi permite să securizezi imaginile sau clipurile care nu vrei să fie accesate în lipsa unei parole de către alţi oameni care ţi-ar putea împrumuta telefonul. Iar dacă toate aceste măsuri de securitate dau greş, LG a introdus un „Kill switch” similar iPhone-ului.

LG a introdus şi o nouă tastatură Smart care poate fi scalată pe verticală sau separată în două atunci când foloseşti modul landscape. Tastatura este la fel de responsivă ca Google Keyboard, iar pe un telefon atât de mare, nevoia de mărire a literelor se simţea.

Probabil LG G3 nu este un telefon pe care să îl iubiţi la prima vedere, însă după ce îl veţi folosi veţi descoperi multe lucruri care nu au cum să nu vă placă la el. Fie că vorbim despre performanţa unui sistem de operare ajuns la maturitate, despre o cameră rapidă şi distractiv de folosit sau despre o viaţă a bateriei care nu dezamăgeşte, telefonul coreean îşi îndeplineşte toate sarcinile cât se poate de bine. Atâta timp cât puteţi trece peste dimensiunile inconfortabile ale telefonului, ecranul vă va impresiona, iar materialele premium vor face experienţa noului G3 o plăcere.

Per total, LG G3 este unul dintre cele mai reuşite device-uri ale companiei şi unul dintre cele mai bune telefoane Android din 2014. Smartphone-ul a fost lansat în iulie pe piaţa din România şi costă aproximativ 500 de euro; sau 2.300 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri