Românii, mari amatori de smartphone-uri. Cheltuiesc, în medie, 1.000 de lei pentru un telefon inteligent

Data publicării:
phones

Au salarii mici, dar ţin pasul cu tehnologia. Între 800 şi 1000 de lei sunt dispuşi să scoată românii din buzunar pentru un smartphone. Este mult, în condiţiile în care salariul mediu abia dacă se apropie de 1.700 de lei, dar dorinţa e mare. Aşa că cine nu-l poate cumpăra cu banii jos, îl ia pe datorie.

Aproximativ 30% din vânzările de telecom sunt prin credit. Oamenii îşi doresc tehnologie şi, neavând, bugetul optează pentru un credit”, explică Florin Dima, director magazin.

Spre comparaţie, doar un sfert dintre electrocasnicele mari, adică frigidere, aragaze sau maşini de spălat sunt cumpărate pe credit.

Investiţia este cu atât mai costisitoare cu cât tehnologia de vârf, adică cea mai scumpă, este şi prima care se devalorizează, deci trebuie reînoită.

Un criteriu foarte important este procesorul telefonului. Foarte mulți își iau telefonul pentru a rula aplicaţii. Daca ai aplicații care merg la o viteză foarte ok, atunci te uiți și la o camera foto cât mai bună. Tot ce înseamnă coș de cumpărături peste 700-800 de lei deja se îndreaptă întâi spre marcă”, spune George Enache, reprezentant magazin online.

În primele şase luni ale anului, românii au cheltuit pe telefoane 245 de milioane de euro, cu 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dacă ne raportăm la întregul segment telecom - IT - electronice și electrocasnice, românii au cheltuit peste 800 de milioane de euro, cu 12% peste nivelul de anul trecut.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri