ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Moldovenii nu au habar cine sunt candidaţii. "Eu nu ştiu ce campanie e aceasta"

Data publicării:
alegeri moldova

În ciuda vizitelor reciproce, a discursurilor şi a prieteniei dintre politicieni români şi moldoveni, la Chişinău nu există nicio urmă de campanie pentru prezidenţialele de la Bucureşti. Iar trecătorii, mulţi dintre ei cetățeni români, nici nu ştiu că pe 2 noiembrie sunt așteptați în patru centre de vot din oraş.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Nici măcar în cele mai aglomerate zone din Chișinău nu există un banner sau măcar un afiș electoral care să indice un interes minim pentru alegerile prezidențiale din România.

Numărul secțiilor de vot din Republica Moldova a crescut față de alegerile precedente de la 13 la 21, semn că măcar la nivel teoretic politicienii români mizează pe voturile din țara vecină. Mai ales că numărul de moldoveni care au primit cetățenie române a crescut accelerat în ultimii ani. Dar, spre deosebire de cetăţenie, mesajele electorale româneşti trec cu greu Prutul.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Eu nu știu ce campanie e aceasta. (Rep.: Pentru alegerile prezidențiale în România). Nu știu! (Rep.: Sunteți cetățean român?) Moldovean! (Rep.: Aveți și cetățenie română?) Da! Nu că nu m-ar interesa, pur și simplu am chestii mult mai importante. (Rep.: Știți cine candidează măcar?) Nu, nu pot să vă spun!. (Rep.: Care sunt cei mai vizibili candidaţi aici, la Chişinău?) Actualul prim - ministru este destul de pomenit des în presă, o publicitate serioasă. Altcineva nu știu!”, afirmă o persoană.

Ceea ce par să nu ştie prezidenţiabilii de la Bucureşti este că unii dintre românii moldoveni sunt gata să voteze... pe cine nu candidează.

„La mine părinții tot merg cu Băsescu și nu știu personal, nu prea atrag atenția la lumea politică. - (Rep.: Traian Băsescu nu mai are dreptul să candideze) -Nu?! Ei bine, nu știu, atunci!”, spune o persoană.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. O confuzie firească, uşor de explicat de către un specialist.

„Preferințele pe care le au cetățenii Republicii Moldova, ele sunt mai puțin corelate la politicile interne ale guvernanților. De aceea să nu vă surprindă atunci când electoratul de aici va avea alte preferințe decât cetățeanul din interiorul României”, explică analistul politic Mihai Cernencu.

Însă, într-o discuţie la modul general, este uşor de constatat că aşteptările electoratului de la Chișinău sunt aceleaşi ca oriunde în lume, atunci când vine vorba despre profilul candidatului ideal.

„Calități bune, pentru drepturile omului, pentru binele poporului. Numai cu poporul, eu așa socot că ar trebui să fie, să fie bun la suflet, să ajute, omenos oricum”.

„Cinstit și atât, asta este principala trăsătură, pentru mine”.

Pe de altă parte, moldovenii au propriile lor probleme şi nedumeriri legate de alegerile parlamentare din noiembrie, în funcţie de care ţara va porni sau nu decisiv către Uniunea Europeană.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Chiar sunt buimăciți cu totul, nu că nu ar fi preocupați. Vreau să vă zic, în condițiile astea, totuși focusarea principală sau atenția fundamentală este asupra a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Astăzi, pe lângă ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, că avem și noi campania electorală, este războiul din Ucraina, suntem mereu sau ne paște pericolul unei invazii din partea Federației Ruse. ,De aceea, cu certitudine, că aceste fenomene politice care se întâmplă în această zonă se reflectă asupra campaniei electorale, inclusiv în Republica Moldova și cu atât mai mult în România”, afirmă Mihai Cernencu.

De dincoace de Prut, situaţia trebuie privită cu luciditate, fiindcă vremea podului de flori şi iluzii a trecut. Realitatea momentului are alte imperative, concrete şi bine particularizate.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Românii din Republica Moldova au niște preocupări aparte, pe ei îi interesează ce poate să facă România pentru traiectul european al Republicii Moldova, îi interesează cum poate România să compenseze minusurile acelea economice pe are le aduce relația fracturată cu Federația Rusă. Din acest motiv, cred că cei care sunt interesați de votul românilor de peste Prut ar trebui să producă mesaje adecvate”, susţine prof. univ. Cristian Bocancea, sociolog.

În 2009, la alegerile pentru președintele României, în secțiile din Republica Moldova au votat în turul întâi 8.700 de persoane, iar în cel de-al doilea, puțin peste 12.000. Între timp, numărul posibililor votanţi a crescut cu 200.000.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...