Afaceri românești în Olanda. Lavinia Tănase transformă torturile simple în adevărate opere de artă

Data publicării:
1604652 650479768383922 7749086239907840523 n

Este unul dintre motivele pentru care te poate bate gândul să pleci din ţară: vrei să le oferi copiilor şansa de a creşte într-o altă lume. Să îi fereşti de experienţele tale pe care vrei să le uiţi şi pe care n-ai avut cum să le eviţi. Pentru că „aşa stau lucrurile în România”, nu? Cel puţin deocamdată. Lavinia şi soţul ei au şi făcut-o. Au luat copiii şi s-au dus în Olanda. Era acum patru ani. Ea fusese jurnalist. Acum e cofetar.

„Am început să gătesc nu doar pentru familie, ci și pentru ceilalți, în scurt timp tot mai multă lume a început să mă întrebe despre produsele mele. Îmi place mâncarea, mult de tot, visez tot timpul mâncare (râde), și îmi place să așez obiecte, îmi place să creez o scenă, sa dau un pic de culoare acelui moment în care luăm masa, nu doar mâncăm”, spune Lavinia Tănase.

La început, bucătărea doar de plăcere. Apoi, a învăţat să facă asta ca la carte. Acum, are propria afacere pe care a pornit-o de la zero. Lavinia face şi vinde torturi ornate cu orhidee, bujori sau te miri ce personaj de desene animate, dar şi tarte, macarons ori dulciuri franţuzeşti.

„Școala de la Paris a fost experiența mea de suflet, știam că mai voi întoarce cu magia savoir faire- ului francez. De atunci pun un pic de magie în torturile mele, un pic de magie franțuzească. Este foarte interesant când decorezi un tort de ciocolată, pentru că rezultatul este ca un bibelou”, mai spune Lavinia Tănase.

Lavinia mai face ceva în Olanda: îi învaţă pe străini să gătească mâncăruri româneşti, pâine şi dulciuri. Ţine astfel de cursuri la Şcoala Americană din Haga: „Este interesant pentru cei care vin, pentru că au surpriza să le deschidă ușa cineva îmbrăcat în costum tradițional românesc, este o ocazie să le povestesc cine sunt, cine suntem noi, ce înseamnă România”.

„Sunt cursuri care au pornit nu neapărat din nevoia de a face o afacere sau de a face bani, ci de a umple spațiul social pe care îl am la dispoziție”, spune Florian Niţu, sociolog.

Deloc în ultimul rând sunt cursurile de limba română pentru copii.

„Iată ca petrec sâmbătă de sâmbătă cu acești copii, vorbim românește, gătim uneori românește”, mai spune Lavinia Tănase.

Toate s-au legat în Olanda pentru Lavinia şi familia ei. A câştigat şi a economisit bani, iar acum plănuieşte să îşi deschidă o cafenea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri