POVEȘTILE CREDINȚEI. Preotul Bojan Alexandrović, ctitorul de biserici românești din Valea Timocului Sârbesc

Data publicării:
parintele bojan

Povestea disputelor părintelui Bojan Alexandrović datează din 2003. Atunci când, din banii familiei şi pe propriul teren, a ridicat la Mălăinița prima biserică ortodoxă românească din Serbia de răsărit. Autorităţile au vrut să o demoleze, iar ctitorul a fost ameninţat.

„Şi şeful poliţiei de atuncea m-a chemat la el în cabinet ca să-mi spună, că aşa ne cunoşteam privat, să-mi spună că o să-mi pună o bombă, că o să am un accident”, își amintește preotul Bojan Alexandrović.

Scandalul a depăşit graniţele Serbiei şi României şi a fost discutat la Adunarea Consiliului Europei. Cert este că părintele Bojan nu s-a lăsat impresionat şi a transformat cinci construcţii declarate garaje în mici biserici, unde românii din Timoc să se poată ruga în limba natală. Însă asta era să-l coste libertatea.

„A venit, m-a condamnat cu două luni de puşcărie au adus decizii de demolare, a fost un adevărat război administrativ”, povestește părintele.

Bisericuţele româneşti sunt mereu pline de credincioşi fericiţi să asculte slujbele părintelui care îi iubeşte şi le apără credinţa. Unii dintre ei nici nu credeau că vor apuca să mai audă cuvântul Domnului în limba moştenită de la bunici.

„Aşa om nu se află, nu am mai văzut aşa ceva. Aşa om bun cu suflet mare. A făcut multe pentru românii de aici, a făcut să auzim pe limba noastră. Prima dată când am auzit slujbă pe limba noastră parcă mi s-a ridicat părul”, spune unul dintre enoriași.

„Este un preot foarte bun. S-a luptat pentru ca noi toţi să fim adunaţi”, spune un altul.

În misiunea pe care şi-a asumat-o, părintele Bojan Alexandrović este sprijinit de alţi şapte preoţi. Toţi slujesc în limba română în bisericile din Valea Timocului Sârbesc unde, conform datelor neoficiale, trăiesc cel puţin 200.000 de români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri