Perle arhitecturale renovate cu bani europeni

Data publicării:
cetatea alba carolina

Cea mai mare cetate din România, Alba Carolina, a fost transformată într-o adevărată bijuterie. Nu mai puţin de 67 milioane de euro, fonduri nerambursabile, au fost cheltuiţi pentru restaurare fortificaţiei de tip Vauban din Alba Iulia. Acum, cetatea își arată adevărata valoare și îi așteaptă pe turiști. Toți cei care ajung să o viziteze au oportunitatea să privească pe viu istoria extrasă din cărţi.

Au muncit la ridicarea ei 20.000 de ţărani iobagi aduşi din mai multe părţi ale Transilvaniei”, spune Tudor Roşu, istoric Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Timpul şi-a pus amprenta peste cetate. În urmă cu câţiva ani, autorităţile locale au hotărât să reabiliteze cetatea din fonduri europene şi să-i redea strălucirea pe care o merita. Lucrările au început în 2008.

Roadele muncii se văd cel mai bine în statistici. De la an la an, numărul celor care vizitează cetatea a crescut. Acum se înregistrează aproximativ 300 de mii de turişti pe an.

„Înregistrăm o creştere de la an la an, cu 20% cam în fiecare an, asta s-a întâmplat şi la nivelul unităţilor de cazare, dar mai ales şi în special la nivelul evenimentelor”, spune Mihai Coşer, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Alba Iulia

Odată ajunşi în cetatea Alba Carolina, turiştii pot vizita şi Catedrala Reîntregirii Neamului, cea Catolică, Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii, Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan sau statuia lui Mihai Viteazul. În plus, pot asista şi la reprezentaţiile trupelor de daci şi romani, şi ale soldaţilor din garda cetăţii.

După mai bine de zece ani în care a fost închisă vizitatorilor, Cetatea Rupea, una dintre cele mai frumoase edificii din Transilvania, a prins din nou viaţă datorită unui proiect de reabilitare realizat cu bani europeni. Investiția se ridică la aproape 40 de milioane de lei.

Dana Dărăbanţ, asistent manager proiect, spune că „de atunci, de la deschiderea cetăţii şi redarea ei în circuitul turistic până acum, avem undeva la 150 de mii de turişti.”

Un alt exemplu vine de la Oradea. Cetatea medievală, lăsată în paragină zeci de ani, a renăscut cu ajutorul fondurilor europene. Până la sfârşitul lui 2015, fortăreaţa va arăta exact aşa cum era în urmă cu mai bine de o mie de ani şi va fi deschisă turiştilor. 19 milioane de euro costă restaurarea. Primele demersuri pentru atragerea fondurilor au început în 2010. Lucrările sunt gata în proporţie de aproape 80%.

A fost o provocare să muncim aici deoarece prin monumentalitatea și istoria sa, ne-a dat posibilitatea să utilizăm tehnici de restaurare pe care niciunde altundeva nu le-am putea pune în operă. Respectiv tencuieli istorice, restaurare structură, pictură murală și ancadramente din piatră profilată” spune Csaba Pap, șef de șantier.

Administraţia locală speră ca numărul vizitatorilor din oraş să crească cu aproape 300% după închiderea şantierului.

O cetate medievală, despre care doar localnicii mai ştiau câte ceva, atrage acum, după renovare, peste 300 de turişti într-un singur weekend. Vorbim despre monumentul feudal de la Mălăieşti, din Ţara Haţegului, în judeţul Hunedoara. Proiectul de restaurare a fost iniţiativa adminsitraţiei locale.

„Fiind situată comuna la poalele Munţilor Retezat, am zis să mai facem câteva obiective turistice, fiindcă aceasta este o perspectivă de viitor pentru cetăţenii comunei, deoarece nu mai avem altfel de activităţi”, spune Virgil Haitău, primar interimar al comunei Sălaşu de Sus.

Localnici, turişti sau istorici, cu toţii cred că asemenea proiecte trebuie scrise în continuare, pentru ca ţara noastră cu zeci de cetăţi, conace sau biserici din piatră, să devină cu adevărat o zonă turistică importantă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri