estiVALUL Digi. Turist în ţinutul morilor

Data publicării:
Moara Rudaria

În Caraș-Severin, pe o distanță de 3 kilometri, morile cu ciutură, așa cum sunt numite în zonă sunt amplasate în valea Rudăricăi, străjuită de munții Almăjului.

Până în 1910, aici funcţionau 51 de mori de apă, însă potopul din acel an a distrus 28 dintre acestea. 40 de ani mai târziu, alte inundaţii, alte mori distruse.

În ciuda dezvoltării tehnologice, măcinatul grăunțelor la morile de apă este o tradiție pe care localnicii o păstrează şi astăzi.

La Rudăria, taica Lazăr este omul care a adunat toate secretele morilor de apă, şi când apare vreo defecțiune, sătenii îi cer ajutorul. La cei 87 de ani, singurul lui necaz e că n-are cui transmite tainele meșteșugului.

Morile sunt gospodărite de familiile din sat. Cu bună înțelegere își impart rândul, adică cele 12-24 ore de folosință a morii. O altă particularitate a locului este că fiecare moară are un nume și o poveste.

Pentru a afla toate istoriile locului, zilnic, turişti din toată ţara şi din Europa vin la Rudăria.

Oficial, în 1970 numele satului cu mori de apă a fost schimbat în Eftimie Murgu, însă o lume întreagă continua să-i spună Rudăria. Pentru a ajunge aici, trebuie urmat DN 6 până la Bozovici, iar de-acolo până la morile de apă mai sunt 13 kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri