Tradiţii ciudate de Paşte în lume: Crucificări şi flagelare, arderea lui Iuda şi războiul cu petarde

Data publicării:
petarde-2

Sărbătoarea pascală este celebrată anul acesta în aceeaşi zi de întreaga lume creştină, din Europa şi cele două Americi, până în Australia şi Asia. De la o cultură la alta, există o mulţime de obiceiuri locale neobişnuite prin care este sărbătorită Învierea lui Iisus Hristos.

În Filipine, credincioşii se flagelează şi se crucifică

Probabil cea mai şocantă tradiţie de Paşte are loc în Filipine unde, în Vinerea Mare, zeci de oameni retrăiesc patimile lui Iisus şi se flagelează, după care se lasă ţintuiţi pe cruce. Privit tradiţiei care datează de şase decenii, participanţii la ritual cred că se pot spăla de păcate şi vor fi feriţi de boli.

Pe insula grecească Chios, locuitorii se războiesc cu rachete şi petarde

Spectaculos este un obicei secular de pe insula grecească Chios. Potrivit tradiţiei, locuitorii a două sate se războiesc, chiar în noaptea de Înviere. Scopul luptei este lovirea cu petarde a clopotului bisericii din satul advers. În acest timp, cei mai paşnici locuitori stau în lăcaşurile sub asediu.

Teoretic, obiceiul încalcă legea, însă autorităţile nu reacţionează. Pe de altă parte, confruntarea nu face victime şi atrage sute de turişti.

În ţările latino-americane are loc sărbătoarea arderii lui Iuda

O altă sărbătoare în flăcări ale loc în state din America Latină. Evenimentul numit Arderea lui Iuda constă în incendierea unei efigii care îl reprezintă pe ucenicul care l-a trădat pe Iisus pentru 30 de arginţi. O formă a acestei sărbători există şi într-o regiune de lângă oraşul britanic Liverpool, dar şi în Grecia sau Cipru.

În țările nordice din Europa se fac focuri uriaşe

Cu foc sărbătoresc Paştele şi europenii din țările nordice. Conform tradiţiilor moştenite de la vikingi şi preluate în sărbătoarea creştină, focurile sperie vrăjitoarele şi alte spirite rele.

În Cehia, femeile sunt atinse cu o nuia împodobită cu funde

În Cehia, Slovacia sau Polonia, există obiceiul ca femeile să fie lovite uşor cu o nuieluşă de salcie împodobită cu funde colorate. Grupurile de tineri care merg astfel la colindat a doua zi de Paşte sunt primite de gazde cu ouă roşii, cozonac sau băutură.

În Columbia, un măgăruş este costumat de Paşte

O tradiţie din Columbia spune că de Paşte se costumează un măgăruş, după un personaj cunoscut, cum ar fi fostul preşedinte al Venezuelei, Hugo Chavez, sau un fotbalist celebru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri