DIGIPET. Sfaturile specialiștilor: cum să creșteți varanul în captivitate

Data publicării:
varan

Trebuie abordat cu respect, cu răbdare”, spune dr. Crina Potcoavă, medic veterinar.

Varanul este una dintre cele mai mari reptile din lume, cu un corp lung, acoperit cu solzi foarte duri. Este o combinație între șopârlă și șarpe. Se deplasează cu ajutorul picioarelor, are pleoape ca orice șopârlă, înghite prada cu totul și are limba despicată.

Asemănător cu limba de șarpe, și limba lui are același rol, de a simți substanțe chimice eliberate de prada”, mai spune dr. Crina Potcoavă.

Este un prădător foarte inteligent, dar și foarte curios. Se strecoară cu ușurință prin spații foarte înguste, de aceea trebuie să ne asigurăm că locul în care îl ținem este bine închis și spațios.

În general, este considerat ca terariul de adult să fie de lungimea cel puțin odată și jumătate lungimea animalului. Trebuie să aibă cel puțin două zone, o zonă de căldură maxima, unde-și adună energia, și trebuie să aibă și o zonă rece, de obicei unde este și vasul de apă, pentru îmbăiere, acolo să se retragă când simte că e prea cald”, explică medicul veterinar.

Chiar dacă arma lui defensivă este coada, mult mai periculoasă este mușcatura varanului, din cauza bacteriilor pe care le poate transmite.

Reptilele sunt purtătoare de salmonele considerate mai periculoase un pic, mai rezistente și de asta trebuie avut un pic de grijă. De fiecare dată când se umblă cu animalul trebuie să ne spălăm pe mâini”, spune dr. Crina Potcoavă, medic veterinar.

Chiar dacă varanul crește lent, la maturitate masculul poate ajunge până la doi metri lungime și poate cântări chiar 8 kilograme. Speranța de viață a acestor reptile este între 10 și 15 ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri