Masivul Retezat, tărâmul „ochilor albaștri”

Data publicării:
retezat1

Înființat în 1935, Parcul Național Retezat este primul de acest fel din România. Specialiştii vremii au fost impresionaţi de varietatea faunei şi a florei: 185 de specii de păsări, 55 de mamifere şi nouă reptile vieţuiesc în zonă.

Spre lacurile glaciare sunt accesibile mai multe trasee. Din partea de nord a Parcului pleacă cel mai vechi şi mai lung drum: cel puţin patru ore. Pe el putem să mergem doar cu pasul, cu plecare de la Cârnic şi cu puncte de odihnă la Cabana Pietrele și Cabana Gențiana. Cel mai rapid traseu, care poate fi parcurs cu maşina până la Poiana Pelegii - pleacă din sud-vestul Parcului.

Ascensiunea spre lacul Bucura înseamnă o urcare de la 1.600 de metri până la 2.040. Drumul începe într-o pădure de conifere atât de deasă încât printre crengile brazilor abia se zăresc culmile golașe ale Retezatului. Traseul este presărat cu mii de trepte de granit, create parcă special de natură ca să ajute călătorul. Cu fiecare metru străbătut, peisajul se transformă şi în cele din urmă Retezatul se lasă înduplecat să dezvăluie una dintre cele mai prețioase comori: Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar, cu suprafața cea mai mare din țară - nouă hectare.

În zona lacului Bucura se află unul dintre punctele de plecare spre cele mai înalte vârfuri din Retezat: Peleaga și Păpușa. Tocmai de aceea în această zonă este permisă camparea. Dar dacă vă tentează ideea să dormiţi la cort, ţineţi minte: Căldarea Bucurei este renumită pentru precipitații abudente și vânturi puternice.

Cine vrea să se bucure de măreţia lacurilor glaciare din Retezat trebuie să pună în bagaj pe lângă mâncare şi apă, bocanci înalți care să susțină glezna, haine groase și obligatoriu o jachetă care să apere de vânt și precipitaţii.

„S-au întâmplat, nu vreau sa zic frecvent, dar de destule ori, situații când a nins în luna august sau în luna iunie și nu e bine să te prindă câteva grade peste 0 neechipat”, spune Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat.

Taxa de intrare în Parcul Național Retezat este 10 lei de persoană și 7 lei de mașină pentru o săptămână. Cazare găsiţi la pensiunile din zonele limitrofe Parcului, unde o cameră costă între 100 și 225 de lei pe noapte, în funcție de confort.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri