Containere de metal, adăpost pentru oamenii străzii

Data actualizării: Data publicării:
ADAPOST_281117

Containere de metal drept adăpost pentru oamenii străzii. Este soluția pe care a găsit-o o asociaţie din Oradea pentru cei care nu au un acoperiş deasupra capului. Nouă cutii imense folosite la transportul ajutoarelor au fost transformate în locuințe provizorii pentru 25 de persoane. Înființată de un englez, asociaţia a pus pe picioare "satul de containere" acum șapte ani cu o investiţie de 50 de mii de lire sterline, din donații.

Ioan Covaci, sau Maradona, cum i se mai spune, a venit la adăpost în urmă cu câteva luni, după ce a dormit mai toată viața sub cerul liber. "Eu înainte dormeam afară, pe bancă, în parc, dormeam în parc. După aceea dormeam la spital, la județean, acolo sub scări."

Vine searã de searã la adãpostul de noapte. Aici are un pat al lui, apã caldã și curent electric. În timpul zilei, face curãțenie pe unde apucã, la câteva localuri din centrul orașului, pentru câteva zeci de lei.

"Mă duc sub pasaj, mai golesc gunoaiele, mai fac curat sub pasaj, mai primesc de la un om pizza, mai ajut acolo, la curățenie."

La fel ca el, alți 24 de oameni ai strãzii, femei și bãrbați, tineri și bãtrâni, au gãsit adãpost pe timp de noapte în containerele de metal. Totul, datoritã fundației Smiles, care a pus proiectul pe picioare în urmã cu șapte ani.

"Eu mă simt super, parcă e paradis aici, mă simt foarte bine, condiții super, mă spăl, facem baie zilnic aici, apă, condiții bune, mâncare super", se bucură Florentina Lingurar.

"Provin din județul Arad și am venit în urmă cu nu mult timp. Îmi place că am unde să mă adăpostesc peste noapte, unde am să pun capul, faţă de alte persoane care poate dorm prin gări sau poate dorm pe străzi", spune Ioan Flature.

"Ideea a venit foarte simplu, ca urmare a unei nevoi care a apărut pe stradă, întrucât credeam la acel moment că nu se poate acoperi nevoia pentru a adăposti oameni ai străzii, oameni care nu aveau unde să stea. Am zis că e bine ca și noi, Asociația Smiles, să oferim o alternativă", explică Raul Gherle, manager de proiect fundația Smiles.

Investiția în Container Village, aflat la marginea orașului Oradea, a fost de aproximativ 50 de mii de lire sterline, bani obținuți din donații din strãinãtate. Tot ce a primit fundația din partea autoritãților române a fost terenul pe care are dreptul sã îl foloseascã timp de zece ani.

"Ne încălzim pe curent, pentru toate containerele, nouă cât avem aici, și sunt cheltuieli destul de mari de întreținere. Dacă ne menținem e un succes și m-aș bucura să putem face asta în continuare", spune managerul de proiect.

În afarã de „satul" de containere, Asociaþia Smiles mai are și alte proiecte sociale și caritabile, cu peste 1300 de beneficiari.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri