Românul care a doborât un avion american invizibil

Data publicării:
zoltan

Puţini ştiu, însă, că Zoltan Dani, viteazul din Serbia, e român. Pentru curajul lui spune că nu vrea decoraţii. S-ar mulţumi ca limba noastră să fie învăţată de cât mai mulţi sârbi.

„Tare serios a fost tot. Nu am știut că este stealth-ul, (n.r. avionul invizibil) până atunci când a căzut”, povestește Zoltan Dani.

Zoltan Dani retrăiește în fiecare zi momentul de glorie din timpul bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei, din 1999. Anul trecut un sârb a realizat un documentar despre viața lui. Acum, filmul este nominalizat la premiile Oscar 2014. Acesta a păstrat ca trofeu câteva bucăți din avionul american invizibil pe care l-a doborât.

În aceeași încăpere, Zoltan Dani mai păstrează un obiect drag lui: un CD care îl ajută să nu uite limba română.

20 de ani de școală rusească și o carieră de succes în armata Serbiei au afectat puțin limba română pe care o vorbește Zoltan Dani, dar nu și dragostea lui pentru România.

„Aș fi vrut să știu să vorbesc mai bine românește. Îmi place când mă duc în România, că mă simt cum mă duc la altă casă a mea. Mă simt foarte bine. Am fost până la Suceava, Brașov, Timișoara și Deva. Foarte bine mă simt”, spune Zoltan Dani.

Mama viteazului din Serbia, româncă de fel, este mândră de vitejia fiului, dar mai ales de sentimentele lui: „Nu a avut nici trei ani și a vorbit limba româna, limba ungurească și limba sârba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri