FOTO VIDEO. Incidente între protestatari şi jandarmi. Parlamentarii USR, în mijlocul oamenilor

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST - LEGILE JUSTITIEI

Protestele s-au reluat în această seară în Bucureşti, chiar dacă oamenii anunţaseră că nu vor mai ieşi câteva zile în stradă, în semn de respect pentru moartea Regelui Mihai. Cum Parlamentul nu a luat la rândul său o pauză la dezbaterea legilor justiţiei, oamenii au ieşit din nou în stradă, furioşi pe modul în care Statutul Magistraţilor a fost votat pe bandă rulantă de Camera Deputatilor. Timp de 7 ore au stat azi oamenii în stradă în faţa Parlamentului, la Bucureşti, dar şi la Cluj. Acum, protestele s-au încheiat, dar oamenii promit că se vor întoarce în stradă şi în următoarele zile.

BUCURESTI - PROTEST - LEGILE JUSTITIEI
BUCURESTI - PROTEST - LEGILE JUSTITIEI

ACTUALIZARE 00.15. Noi imagini cu incidentele din această seară.

Un prim incident s-a produs când câţiva protestatari au încercat să iasă în stradă, iar jandarmii au vrut să îi oprească deoarece traficul nu era oprit.

Un alt incident a avut loc când un deputat a ieşit cu maşina din curtea Parlamentului. Manifestanţii au spus că acesta a lovit cu maşina două persoane, dar politicianul a afirmat că, din contră, oamenii ar fi încercat să îl oprească să treacă.

Toţi trei au fost duşi la secţie. Unul dintre protestatari a fost amendat cu 500 de lei.

Totodată, parlamentarul a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind negativ.

ACTUALIZARE 23.30. Parlamentarii USR au fost solidari cu protestatarii. Aceştia au transmis mesaje luminoase de la unul din balcoanele Parlamentului, iar apoi au coborât în mijlocul manifestanţilor pentru că ce s-a întâmplat în plenul Camerei este o sugrumare a democraţiei, este de părere preşedintele USR, Dan Barna.

E un fapt foarte trist că în aceste zile în care regele a murit, în care mesajul străzii a fost de decenţă, noi am cerut în şedinţă şi PNL să nu se întâmple această dezbatere, însă Dragnea dăduse ordin că orice ar fi să se profite de acest moment, sperând că societatea nu va reacţiona şi să fie adoptată legea. Reaua credinţă explicită s-a văzut din faptul că, la câteva ore de la începerea dezbaterii la Camera Deputaţilor, proiectul apărea ca votat la Senat şi înregistrat. Deci a fost un abuz explicit. Prin ceea ce am făcut noi şi aţi făcut dumneavoastră în stradă am reuşit să ducem dezbaterea până la finalul serii şi n-a mai fost cvorum şi în felul ăsta nu s-a adoptat. E o performanţă a noastră, a tuturor”.

ACTUALIZARE 23.20. Dezbaterile în Parlament s-au încheiat, iar parlamentarii au început să iasă pe poartă.

Protestatarii s-au adunat în apropierea unei porţi a Palatului Parlamentului şi au început să scandeze.

Jandarmii au făcut zid în zona străzii pentru a nu permite oamenilor să ajungă pe carosabil.

ACTUALIZARE 22:40Jandarmii au blocat accesul pe trotuarul dinspre Parlament. Se pleacă și se vine în continuare, însa scăderea numărului de protestatari este vizibilă, anunță Hotnews.ro.

O persoană care participa la protestul din apropierea Palatului Parlamentului a fost condusă la secție și riscă o amendă de 500 de lei întrucât a rămas pe trecerea de pietoni pentru a determina mașinile să se oprească, după ce jandarmii eliberaseră carosabilul.

Potrivit Jandarmeriei, persoana va fi amendată conform Legii 60/1991, art.26 lit.e), care face referire la acțiuni sau manifestări cu intenția de tulburare în orice mod a adunărilor publice.

Un alt incident s-a produs la protest când o persoană a acuzat că o mașină care a ieșit din curtea Palatului Parlamentului ar fi lovit-o. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că Poliția Rutieră urmează să stabilească dacă s-a produs vreo infracțiune sau vreo abatere de la regimul rutier.

ACTUALIZARE 21:20 - Deși este tot mai frig, la protest continuă să vină oameni și, în același timp, numărul jandarmilor și polițiștilor crește. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat pentru Digi24 că în zonă sunt suficiente echipaje care pot face față oricărei situații.

Protest în seara asta şi la Cluj, unde sute de protestatari au ieșit în stradă. Protestatarii au desfășurat un mesh chiar în fața intrării spre sediul mai multor partide de pe pietonala Eroilor, pe care au scris Hoții”. Aceștia scandează Justiție, nu corupție!”, Nu cedăm, nu capitulăm!”, Nu vrem să fim o nație de hoți!”, DNA să vină să vă ia!” și au afișat bannere pe care au scris, de exemplu, Vă jucați cu focul! În curând mămăliga va exploda!” ori Când nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie!” - acesta din urmă a fost desfășurat și la parada de ziua națională, câteva zeci de metri mai încolo, scrie actualdecluj.ro.

ACTUALIZARE 21:10 - Traficul a fost reluat și, după intervenția jandarmilor, manifestanții s-au regrupat pe trotuare. Participanții la protest strigă PSD, ciuma roșie!”, Pui de hoți și de mafioți!”, Elicoptere pentru hahalere!, Hoții”, „Dragnea la pușcărie!”, „Parlament penal, marș la tribunal!”, „Anticipate, Anticipate!”, Vrem medicamente, nu legi infecte”, „Vă vedem”, „Jos ghearele de pe justiție!”.

ACTUALIZARE 20.40. Sunt incidente între jandarmi şi protestatari, în Piaţa Izvor. Sunt 400 de manifestanţi acolo. Oamenii, nemulţumiţi de dezbaterile privind legile justiţiei, au întrerupt parțial circulația.

Sunt incidente între jandarmi şi protestatari, în Piaţa Izvor. Sunt 400 de manifestanţi acolo.

La un moment dat, protestatarii i-au împins pe jadarmi, au rupt cordonul, au blocat Bulevardul Naţiunilor Unite. Apoi, jandarmii s-au regrupat şi i-au împins din nou în alveola Pieţei Constituţiei, iar traficul a revenit la normal.


Pe paginile grupurilor civice au apărut deja evenimente organizate pentru protestul de miercuri seara, din fața Parlamentului.

„Hai in stradă! Apărăm democrația! În acest moment legile Justiției sunt votate în plen. Dezbaterea a fost boicotată și procedurile nu sunt respectate. Suntem în situația în care o gașcă de infractori vor să treacă pe repede înainte legalizarea furtului. Urmăriți liveurile din timpul dezbaterii și dacă considerați că trebuie să ieșiți in stradă ca să apărați statul de drept acum este momentul”, este mesajul publicat de grupurile 600.000 pentru Rezistență, Declic și Corupția Ucide.

Decizia organizării protestului a fost luată după ce în Parlament s-a iscat un adevărat scandal, când membrii USR au cerut respectarea procedurilor și dreptul deputaților săi de a-și susține amendamentele. Protestul din București a început la ora 17:00.

Protestul din Cluj-Napoca se numește "Cluj Mobilizare urgentă: În stradă ACUM! Hoții ne sfidează!" și va începe la ora 19:00.

Majoritatea la putere a impus, în plenul Camerei Deputaților, atât continuarea dezbaterilor la modificările aduse Statutului judecătorilor și procurorilor, cât și un format ultra-rapid de discuție, ignorând toate solicitările opoziției.

GALERIE FOTO: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri