Povestea din spatele imaginii care i-a adus 15.000 de lire fotografului

Data publicării:
Amadou Sumaila

Jurnalistul spaniol César Dezfuli a câștigat un premiu de 15.000 de lire pentru o imagine în care a surprins un adolescent, imediat după ce a fost salvat de pe Marea Mediterană.

Foto: César Dezfuli/NPG

Fotografia care îl arată pe migrantul de 16 ani la doar câteva momente după ce a fost salvat de pe Marea Mediterană a câștigat marele premiu oferit de National Portrait Gallery.

Fotograful și jurnalistul César Dezfuli a câștigat premiul pentru portrete Taylor Wessing cu imaginea lui Amadou Sumaila. Sumaila s-a numărat printre cei peste 100 de migranți salvați de pe mare, pe 1 august 2016, la 23 de mile de Libia. Fotografia a fost făcută când jurnalistul se documenta despre operațiunile de salvare a migranților la bordul unui vas pe Marea Mediterană.

După ce a fost salvat, Amadou Sumaila a fost mutat la un centru pentru migranți în Italia.

Membrii juriului spun că au luat această decizie pentru că au fost impresionați de „sinceritatea din privirea lui Sumaila care este izbitoare și, în același timp, neliniștitoare. Portretul transmite puternic rătăcirea, singurătatea și determinarea,” scrie The Guardian.

César Dezfuli a povestit că se afla la bordul vasului pentru a se documenta despre greutățile cu care se confruntă migranții încercând să scape de război, persecuție și sărăcie. Jurnalistul a adăugat că această imagine a impresionat datorită emoțiilor puternice pe care le transmite. „Doar ce fusese salvat de un vas european, aparent visul i se împlinise. Cu toate acestea, privirea și atitudinea lui transmiteau frică, neîncredere și incertitudine, dar și determinare și putere,a precizat Dezfuli.

Foto: Abbie Trayler-Smith/NPG

Al doilea premiu de 3.000 de lire a fost câștigat de Abbie Trayler-Smith pentru portretul unei fete care fugise din Mosul, Irak.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri