VIDEO. Cel mai sângeros atac din istoria Egiptului: 305 morți

Data actualizării: Data publicării:
748080_0

Atacul comis vineri împotriva unei moschei în estul Egiptului s-a soldat cu 305 de morți, printre care 27 de copii, și cel puțin 120 de răniți, potrivit unui nou bilanț al procurorului general egiptean, scrie Agerpres.

Bilanțul precedent difuzat de autoritățile egiptene informa cu privire la existența a 235 de morți și 109 răniți.

Atacatorii au provocat o explozie, iar apoi au deschis focul asupra credincioșilor adunați la rugăciunea de vineri la moscheea Al Rawdah, din localitatea Bir Al Abed, la vest de orașul El Arish. Chiar dacă nu a fost revendicat, atentatul poartă marca grupării Stat Islamic. Cel puţin asta cred oficialii egipteni, care spun că într-una dintre maşinile atacatorilor a fost găsit un steag al organizaţiei teroriste.

Drept răzbunare, aviaţia egipteană a bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă poziţii ale islamiştilor din peninsula Sinai.

„Când au început focurile de armă, toată lumea a început să fugă, ne loveam unii de alţii, dar am reuşit să văd nişte bărbaţi mascaţi în haine militare”, a povestit un supraviețuitor al masacrului din moschee.

A fost ultima imagine pe care au văzut-o sute de credincioşi adunaţi în moscheea din Peninsula Sinai. Alertaţi de explozia bombei, oamenii au încercat să fugă din lăcaşul de cult, dar au picat în capcana întinsă de atacatori. Între zece şi 20 de oameni au intrat în moschee şi au deschis focul în plin.

„Familii întregi au fost ucise în timpul atacului asupra moscheii. Aceste grupări nu mai au puterea să atace soldaţi şi puncte de control ale poliţiei, aşa cum făceau de obicei. Aşa că acum au atacat o moschee pentru prima oară”, a declarat Diaa Rashwan, ședul serviciilor de informații.

Moscheea atacată era frecventată de musulmani sufişti, o grupare considerată eretică de către teroriştii ISIS. Autorităţile au anunţat că într-una dintre maşinile atacatorilor a fost găsit un steag al grupării teroriste, împotriva căreia armata egipteană luptă de mai mulţi ani în Sinai.

„Iniţial, ei au atacat biserici creştine, iar acum au măcelărit musulmani într-o moschee. Vor să creeze conflicte între religiile din Egipt”, este de părere Reda Mahmoud, expert antiterorist.

La câteva ore după atentat, aviaţia egipteană a bombardat poziţii ale islamiştilor din peninsula Sinai. Militarii au anunţat că au fost distruse o parte dintre vehiculele folosite în atacul asupra moscheii.

La rândul lor, președinții Donald Trump şi Vladimir Putin au condamnat acţiunea teroriştilor.

Turnul Eiffel din Paris şi-a stins luminile în memoria victimelor, iar clădirea Primăriei din Tel Aviv a fost luminată în culorile steagului egiptean.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri