Reacția lui Rogozin la a doua invitație de a merge în Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Rogozin vicepremier rus mfax

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a acceptat o invitaţie din partea ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmic, pentru a efectua o nouă vizită în luna septembrie în Republica Moldova. Însă, acesta a susţinut că are nevoie de garanţii de securitate, precum şi garanţii că aeronava sa va primi permisiunea de a zbura prin toate ţările de tranzit, după ce autorităţile române i-au interzis săptămâna trecută să tranziteze spaţiul aerian al României, transmite TASS, citată de News.ro.

UPDATE 14:30 Dimitri Rogozin a fost declarat persona non-grata în Republica Moldova


”Am primit o invitaţie din partea lui Octavian Calmic. A venit recent, acum doar câteva săptămâni. El m-a invitat să vizitez la toamnă Chişinăul. Am fost bucuros să primesc invitaţia, dar ce vrea să spună Calmic? Este greu să spun cum vor reuşi să asigure securitatea delegaţiei ruse şi să şteargă nasul patronului român. Totuşi, acestea nu sunt întrebări la care trebuie să răspundem noi”, a declarat Rogozin într-un interviu pentru NTV TV.

Vicepremierul rus a acceptat invitaţia, dar a susţinut că este pregătit să plece din nou spre Republica Moldova doar dacă anumite condiţii sunt îndeplinite de autorităţile de la Chişinău.

”Reiterez, pentru ca eu să vizitez Moldova, nu este destul ca aeronava să decoleze, pentru că aceasta ar trebui să aibă şansa de a ateriza”, a precizat Rogozin.

De asemenea, acesta şi-a exprimat dorinţa de a-şi continua activităţile la Tiraspol şi Chişinău, dar are nevoie de garanţii ca toate ţările de tranzit îi vor permite să zboare spre Republica Moldova.

”În al doilea rând, am nevoie de garanţii că niciun incident nu va afecta viaţa şi sănătatea persoanelor care mă vor însoţi, altfel nu există niciun rost pentru a merge acolo. În acest caz, reprezentanţii moldoveni vor trebui să viziteze Moscova”, a completat Dimitri Rogozin.

Vicepremierul rus trebuia să înceapă pe 28 iulie o vizită în Republica Moldova, care nu a mai avut loc după ce autorităţile române au interzis aeronavei sale să tranziteze spaţiul aerian al României.

Aeronava respectivă efectuează zboruri regulate între Moscova şi Chişinău, dar nu a putut să intre în spaţiul aerian românesc pentru că la bord se afla o persoană vizată de sancţiunile Uniunii Europene.

În acest sens, aeronava a făcut cale întoarsă şi a aterizat la Minsk, de unde vicepremierul rus a luat un avion Aeroflot spre Moscova.

Vicepremierul Rogozin a scris pe Twitter, referindu-se la refuzul autorităţilor de la Bucureşti de a permite accesul avionului în care se afla în spaţiul aerian românesc, că această decizie a pus în pericol vieţile pasagerilor, încheindu-şi postarea cu ameninţarea: "Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!".

Ulterior, el a avertizat că Rusia va pregăti "sancţiuni speciale" împotriva celor care au împiedicat vizita sa în Republica Moldova. Igor Dodon şi Dmitri Rogozin urmau să participe la ceremonii în regiunea transnistreană organizate cu ocazia a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri