FOTO. Rachetele Tomahawk, dificil de detectat și foarte precise

Data actualizării: Data publicării:
racheta tomhawk pentagon

SUA au atacat direct regimul sirian. 59 de rachete de croazieră Tomahawk au lovit aerodromul de unde ar fi decolat avioanele care au comis atacul cu arme chimice de zilele trecute din Siria. Rachetele au fost lansate de pe două distrugătoarele americane din Marea Mediterană.

racheta tomhawk pentagon
Foto: Pentagon

Rachetele de croazieră Tomahawk fac parte din arsenalul aliaţilor de 30 de ani.

O rachetă Tomahawk BGM - 109 cântăreşte 1,5 tone şi costă între 600.000 şi 1,2 milioane dolari. Sunt lansate de pe nave militare şi submarine şi pot atinge cu precizie ţinte la distanţe de până la 2500 de km, conform experţilor militari.

racheta tomhawk pentagon2
Foto: Pentagon

Rachetele Tomahawk sunt dificil de detectat de radar, deoarece au o secţiune mică şi zboară la joasă înălţime. După lansare, motorul rachetei alimentat cu combustibil solid accelerează, până când un motor turbofan preia zborul care ajunge la 880 de kilometri pe oră.

Rachetele au fost introduse de Pentagon în 1986 şi au jucat un rol crucial în operaţiunea Furtună în Deşert, unde au fost lansate peste 300, conform companiei Raytheon Company, cea care le fabrică. De asemenea, aceste rachete de croazieră au fost folosite şi în Bosnia, Afghanistan şi Irak. 

Cel mai recent aceste rachete au fost folosite în această noapte de SUA pentru a ataca o bază aerienă din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar al-Assad. Iată momentul lansării rachetei (sursă: Penagonul) :

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri