LIVE BLOG. Gruparea Stat Islamic revendică atentatul de la Londra

Data actualizării: Data publicării:
Aftermath Of The London Bridge Terror Attacks
LONDON, ENGLAND - JUNE 04: Counter terrorism officers march near the scene of last night's London Bridge terrorist attack on June 4, 2017 in London, England. Police continue to cordon off an area after responding to terrorist attacks on London Bridge and Borough Market where 6 people were killed and at least 48 injured last night. Three attackers were shot dead by armed police. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Este alertă în capitala Marii Britanii. În primă fază, o maşină suspectă a secerat, sâmbătă seară, zeci de trecători pe Podul Londrei, după care au urmat mai multe înjunghieri și s-au auzit explozii și focuri de armă în zona Borough Market. Poliția a confirmat producerea a două incidente teroriste. Cel puțin 7 persoane și-au pierdut viața. Pe de altă parte, trei atacatori au fost împușcați mortal. Nu se știe dacă erau britanici sau cetățeni străini. O celulă de criză a fost activată la Ambasada României din Londra.  

Police Attend Incident At London Bridge
FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 1:30 Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atentatul comis sâmbătă seară la Londra, care s-a soldat cu șapte morți și peste 50 de răniți, a informat agenția de propagandă a SI, Amaq, într-un comunicat dat publicității luni la Beirut, transmit agențiile internaționale de presă. Gruparea face anunțul în stil propagandistic, fără a aduce și vreo dovadă în acest sens.

"Un detașament de luptători ai Stat Islamic au executat atacul de la Londra", se afirmă într-o declarație postată de pagina de internet a agenției jihadiste.

ACTUALIZARE 00.30. Giganţii în domeniul social media Google şi Twitter i-au răspuns duminică premierului britanic, Theresa May, care a acuzat companiile că sunt complice la atacuri teroriste prin faptul că oferă opiniilor extremiste „spaţiul sigur de care au nevoie pentru a se reproduce”.

ACTUALIZARE 23.00. Un locuitor dintr-o suburbie a Londrei în care poliţia a efectuat duminică percheziţii declară că el crede că unul dintre autorii atentatului de la London Bridge este un vecin cunoscut din cauza prozelitismului religios, relatează News.ro. Jibril Palomba afirmă că el şi soţia sa s-au întâlnit prima oară cu acest vecin după ce femeia s-a declarat îngrijorată de modul în care bărbatul le vorbea copiilor şi altora într-un parc din zonă ”despre religie, Mahomed, chestii din astea”.

ACTUALIZARE 22.55. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat, duminică seară, că deține şi el, din cursul acestei seri, informaţia că doi români s-ar afla printre perosnele reţinute în legătură cu atentatul, dar că încă nu are o confirmare.

ACTUALIZARE 20.13. La scurt timp după atacul de pe London Bridge, în zonă a apărut un elicopter Dauphin, despre care presa britanică scrie că ar aparține forțelor speciale ale armatei, mai exact unității „Blue Thunder” din Special Air Service (SAS). Oficial, poliția spune că trupele de elită ale armatei nu au fost implicate în intervenția de sâmbătă noaptea, dar sursele cotidianului „The Telegraph” susțin contrariul. 

ACTUALIZARE 19:15 Opt poliţişti au tras sâmbătă noaptea 50 de gloanţe în cei trei autori ai atentatului de pe London Bridge şi în restaurante şi baruri din apropiere, a declarat duminică şeful poliţiei antiteroriste londoneze Mark Rowley.

ACTUALIZARE 18:44 Potrivit unei jurnaliste de la The Guardian, care a stat de vorbă cu vecinii, într-unul din apartmentele percheziționate ar locui doi români. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 18:10 Poliția britanică efectuează o descindere la o adresă din East Ham, suburbie din estul Londrei, potrivit unui fotoreporter Reuters. Sunt foarte mulți polițiști și au instituit un cordon de securitate în fața clădirii. 

Anterior, poliția a reținut 12 persoane după percheziții în Barking, tot în estul Londrei. 

ACTUALIZARE 17:50  Agenția de presă Press Association, care citează autoritatea din domeniul sănătății (NHS), anunță că 21 dintre persoanele rănite sunt în stare critică. Serviciile de ambulanță precizaseră anterior că 48 de persoane au fost duse la spital, fiind rănite în atacurile de sâmbătă seara. 

Bilanțul atacurilor este de zece morți, dintre care trei sunt atacatorii, care au fost eliminați de poliție.

ACTUALIZARE 15:15 Au fost reținute 12 persoane în urma operațiunii din estul Londrei.  Mai multe femei cu capetele acoperite au fost scoase de poliție dintr-o clădire din suburbia Barking, potrivit unui fotoreporter Reuters. Perchezițiile la alte câteva adresa continuă.

ACTUALIZARE 14:00  O operaţiune a poliţiei britanice era în curs de desfășurare duminică, în estul Londrei, scrie News.ro, care citează presa britanică.

Scotland Yard a refuzat să comenteze aceste informaţii de presă despre raid sau să spună dacă operaţiunea are legătură cu atacul de la London Bridge, scrie AP.

În imagini transmise de Sky News şi postate pe reţele de socializare apare o zonă izolată de poliţie în jurul unei clădiri locuite, la Barking, o suburbie situată în estul Londrei.

Autorităţile au anunţat că poliţişti i-au ucis pe toţi cei trei atacatori sâmbătă seara, după ce aceştia au ucis şapte persoane, dar că ancheta continuă.

Potrivit Reuters, ambulanţe erau parcate lângă clădirea izolată din Barking, potrivit unor imagini aeriene difuzate de Sky News. Postul britanic de televiziune susține că operațiunea poliției vizează apartamentul unuia dintre atacatorii care au fost uciși. Cinci persoane - patru bărbați și o femeie - ar fi fost reținute în timpul raidului.

ACTUALIZARE 12:45 Premierul Theresa May a declarat duminică, după reuniunea cabinetului de securitate COBRA convocat după atacurile de sâmbătă seara de la Londra, că democrațiile aliate trebuie să încheie niște acorduri internaționale care să reglementeze spațiul virtual, pentru a preveni răspândirea extremismului și terorismului. Ea a precizat că și pe plan intern trebuie să se acționeze pentru a reduce extremismul online. În același timp, Theresa May a subliniat că sunt necesare și acțiuni militare pentru a distruge ISIS în Irak și Siria. Citiți declarațiile aici.

ACTUALIZARE 12:00 Şapte persoane au fost ucise în atacul de la Londra, în care trei suspecţi au fost împuşcaţi mortal de poliţie, au anunţat duminică forţele de ordine britanice, relatează BBC News.

ACTUALIZARE 10:00 La ora aceasta, în Downing Street ar trebui să fie în plină desfăşurare şedinţa celulei de criză condusă de premierul Theresa May. E vorba despre comitetul COBRA - cel care ia decizii în chestiuni de securitate naţională.

Londra este din nou sub teroare de aseară. Teroriştii au lovit încă o dată capitala Marii Britanii, la nici trei luni de la atentatul de la Westminster Bridge. Seara trecută două atacuri avut loc pe London Bridge şi la Borough Market. În doar opt minute, o zonă cunoscută pentru relaxare şi distracţie a devenit un câmp al morţii. Şase oameni şi-au pierdut viaţa şi 48 au ajuns la spital cu răni sau traume după momentele cumplite prin care au trecut. Trei terorişti au fost împuşcaţi mortal.

De precizat, Londra este sub alertă teroristă de două luni, după atacul de pe Podul Westminster. Nivelul este 4 din 5 şi e de aşteptat ca după discuţiile de astăzi din celula de criză acesta să fie sporit.

Nu există încă o revendicare individuală sau din partea vreunei grupări teroriste. Aşteptăm răspunsuri la toate acestea de la premierul Theresa May. De precizat, şefa guvernului britanic nu se afla în capitală în momentul atacului, ea era în provincie în campanie electorală, pentru că peste patru zile sunt alegeri parlamentare în Regatul Unit.

Citiți și: Român în Marea Britanie: Mă simt mai în siguranță la Londra decât la București

ACTUALIZARE 9:45 Parisul anunţă că doi cetăţeni francezi se numără printre răniții de la Londra. Unul dintre ei este în stare gravă.

ACTUALIZARE 9:21 Primarul Londrei, Sadiq Khan, spune că peste 40 de persoane sunt rănite, unele fiind în stare gravă. Nivelul alertei teroriste rămâne la „sever” (4 dintr-o scară cu cinci trepte), nu va fi ridicat deocamdată la nivelul maximum. 

„Șase oameni au fost ucişi, mai mult de 40 au fost răniţi şi au fost duşi la mai multe spitale din Londra, unii dintre ei sunt în stare critică. Serviciile de urgenţă din Londra au reacţionat eroic aseară. Ei i-au doborât pe terorişti şi i-au ajutat pe răniţi. Ca urmare a acţiunii lor, mai puţini oameni şi-au pierdut viaţa, iar unele răni sunt mai puţin grave decât ar fi putut fi”, a declarat primarul înainte de reuniunea COBRA de la Downing Street.

ACTUALIZARE 9:10 Partidul Conservator își suspendă campania electorală.

ACTUALIZARE 8:18. Ambulanța din Londra anunță că 48 de persoane au fost transportate la spital. Nu este însă clar dacă toate aceste persoane au răni provocate de atacatori sau este vorba și de atacuri de panică, de pildă.

ACTUALIZARE 6:30  La șase ore de la atac, poliţia londoneză face primele precizări - trei atacatori au fost împuşcaţi. Nu poate spune însă sigur dacă e vorba despre toţi cei implicaţi în incidentele teroriste de sâmbătă seara. 

„Credem că este vorba de trei atacatori. E încă devreme. Trebuie să facem mai multe cercetări să fim siguri de asta. Este un incident care începe de la London Bridge şi se termină la Borough Market şi credem că trei oameni au fost implicaţi”, a declarat Mark Rowley - comisar adjunct la Poliția Metropolitană.

Citiți și: Teroare la Londra. Ce se știe până acum

ACTUALIZARE 6.25  Serviciul de ambulanţă din Londra anunţă că 30 de persoane au fost transportate la spital.

De asemenea, mai multe persoane cu răni uşoare au primit îngrijiri la faţa locului.

Peste 80 de medici sunt implicaţi în intervenţie, echipaje ale ambulanţei şi specialişti ai Serviciului de ambulanţă aeriană.

ACTUALIZARE 6:20 Purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, a declarat la Digi24 că până la ora 6:00, ora României, nu s-au primit cereri de asistență consulară la numerele de telefon puse la dispoziție de Ambasada Marii Britanii la Londra. MAE român recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să respecte consemnele și sfaturile autorităților.

ACTUALIZARE 6:10 Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat la Digi24 că încă nu au fost identificate victimele. „Doamne ajută să nu fie români”, a spus diplomatul, precizând că reprezentanța diplomatică a României este în permanent contact cu autoritățile britanice, iar în cadrul ambasadei a fost constituită o celulă de criză.

Citiți și: Teroare la Londra| CTP: Declarația ambasadorului României la Londra e deosebit de imbecilă!

Citiți și: Teroare la Londra | Martorii povestesc momentele cumplite prin care au trecut

Taximetristul-erou și tânăra care au salvat zeci de vieți în atacul de la Londra

ACTUALIZARE 5.40. Versiunea BBC asupra atacurilor: Puțin după ora locală 22.08, o dubă a intrat în trecătorii aflați în partea de sud a Podului Londrei. Martorii oculari povestesc că din dubă au ieșit trei indivizi care au atacat cu cuțitele mai multe persoane. Poliția a intervenit și s-au auzit mai multe împușcături. Atacatorii au fugit spre Borough Market, după care au urmat, din nou, focuri de armă și chiar explozii.

ACTUALIZARE 05.25. New York Times a publicat o hartă pe care a marcat zonele în care au lovit teroriștii.

ACTUALIZARE 05.15. Potrivit Sky News, poliția mai caută un atacator. 

ACTUALIZARE 05.10. „Franța este alături de Regatul Unit, astăzi mai mult ca niciodată. Gândurile mele se îndreaptă către victime și către familiile lor”, a declarat președintele Emmanuel Macron.

Citiți și: Reacții politice după atacul de la Londra. Ce spune Trump

Teroare la Londra | Reacția președintelui Iohannis

ACTUALIZARE 5:05 Haos - acesta este cuvântul care descrie cel mai bine atmosfera din Marea Britanie! Este ceea ce spune un român stabilit în metropola londoneză.

Gabriel Diaconescu lucrează chiar în apropiere de locul primului atac. El a povestit la Digi24 ce a văzut:

ACTUALIZARE 05.00. După atacul de pe Podul Londrei, polițiștii au intrat într-un bar și le-au spus clienților să rămână la pământ și să nu părăsească incinta.   

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 04.55. Poliția Metropolitană le recomandă, pe Twitter, celor aflați în pericol să fugă, să se ascundă și să sune la numărul de urgență 999.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

ACTUALIZARE 4.50. Cel puțin 20 de victime ale atacurilor au fost transportate la spital, informează serviciul de ambulanță londonez.

ACTUALIZARE 04.20. Pe Twitter a fost publicată o fotografie în care ar apărea doi dintre atacatorii de la Londra, cel mai probabil uciși de forțele de ordine.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 04.00.Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord are în atenţie incidentele produse în noaptea de 3 spre 4 iunie la Londra. Misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor date suplimentare, precum şi informaţii cu privire la identitatea victimelor”, se arată într-un comunicat al MAE.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează situaţia şi păstrează în permanenţă legătura cu autorităţile, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord:  +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193; +44 20 7603 0572; +44 020 7602 2065. Apelurile vor fi preluate în regim de urgență de către operatorii Call Center, din cadrul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

Totodată, Ambasada României la Londra poate fi contactată şi pe numărul de urgențe consulare +44 7738716335.

ACTUALIZARE 03.50. În mesajele postate pe Twitter, Poliţia Metropolitană scrie că incidentele de la London Bridge şi Borough Market au fost declarate, în urma datelor preliminare adunate, „incidente teroriste”, transmite News.ro. Despre cazul de la Vauxhall, aceştia spun că a fost vorba de o înjunghiere, dar că nu are legătură cu ce s-a întâmplat la London Bridge.

ACTUALIZARE 03.43. Există o celulă de criză la nivelul Ambasadei României la Londra, a declarat, la Digi24, ambasadorul Dan Mihalache. 

ACTUALIZARE 03.40. Trei explozii s-ar fi auzit în zona Borough Market, informează presa britanică. 

ACTUALIZARE 3.25. „Încă nu am primit solicitări de asistență consulară”, a declarat, la Digi24, purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, întrebat dacă sunt și români printre victimele de la Londra. El a precizat că Ambasada României la Londra este în legătură permanentă cu autoritățile britanice.

ACTUALIZARE 03.00. Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn a scris pe Twitter. ”Incidente brutale şi şocante au fost anunţate în Londra. Gândurile mele sunt alături de victim şi familiile lor. Mulţumesc serviciilor de intervenţie”, a scris Corbyn. 

ACTUALIZARE 02.46. Premierul britanic, Theresa May, a declarat, acum câteva minute că „incidentul îngrozitor” din Londra este tratat ca un „potențial act de terorism”.

ACTUALIZARE 02.35. Președintele american, Donald Trump, are o primă reacție pe Twitter, în care își exprimă solidaritatea cu Marea Britanie și promite că SUA vor ajuta cu tot ce va fi nevoie. „Suntem cu voi. Dumnezeu să vă binecuvânteze”, a transmis liderul de la Casa Albă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 02.20. Presa britanică face o recapitulare a incidentelor: o dubă albă a intrat într-un grup de oameni pe Podul Londrei. Polițiștii au intervenit și în zona Borough Market, unde mai multe persoane ar fi fost înjunghiate. Un al treilea incident, despre care nu se știu prea multe detalii, s-a produs în cartierul Vauxhall.

ACTUALIZARE 2.07: Cel puțin o persoană și-a pierdut viața în incidentele din capitala Marii Britanii, anunță Poliția Metropolitană. 

Pe 22 martie, Khalid Masood, un britanic de 52 de ani convertit la islam, a intrat cu autoturismul în pietonii de pe podul Westminster din Londra, reamintește Agerpres. 

Atunci, a fost vorba de un atac intenționat, soldat cu cinci morți, printre care și o româncă, decedată pe 7 aprilie din cauza rănilor grave. Peste 50 de oameni au fost răniți. Șoferul, care a încercat să intre în clădirea Parlamentului, a fost împușcat mortal de forțele de ordine, după ce a reușit să înjunghie un polițist.

ACTUALIZARE 2.00. Un al treilea incident de securitate a avut loc în capitala Marii Britanii. Deocamdată, nu se știu amănunte. 

ACTUALIZARE 1.40. Poliția tratează incidentele ca fiind teroriste și caută trei suspecți, probabil înarmați, potrivit surselor Sky News. 

ACTUALIZARE 01.30. Poliția londoneză confirmă un al doilea incident. Este vorba de focuri de armă și înjunghieri într-o piață din zona Podului Londrei. 

ACTUALIZARE 01.25. Un jurnalist de la The Spectator a postat pe Twitter o fotografie făcută pe Podul Londrei, în care apare o persoană căzută pe asfalt. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 01.20. Într-un incident separat, trei tineri ar fi fost înjunghiați. 

ACTUALIZARE 01.15. Apar primele imagini după incidentul de pe Podul Londrei. 

ACTUALIZARE 01.09. „Este foarte puțin probabil să fie un accident”, a declarat, la Digi24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Acesta a reamintit că, după atentatul de la Manchester, au existat avertismente conform cărora vor mai urma atacuri teroriste.

ACTUALIZARE 1.00. Cinci persoane sunt tratate la spital, în urma incidentului de sâmbătă seară, au anunțat autoritățile britanice.  

ACTUALIZARE 00.50. Un martor a povestit pentru televiziunea BBC că o camionetă albă a intrat într-un grup de 20 de oameni. La volan s-ar fi aflat un bărbat, iar maşina mergea cu peste 80 de kilometri la oră. Poliţia vorbeşte de un incident serios şi 10 echipaje au fost văzute îndreptându-se spre locul incidentului. Sunt informaţii cum că au fost auzite şi focuri de armă, dar şi că una sau mai multe persoane ar fi fost înjunghiate.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Un martor a povestit pentru televiziunea BBC că o camionetă albă a intrat într-un grup de oameni. Cel puţin șase oameni ar fi fost puşi la pământ.

Zece maşini de poliţie au fost văzute îndreptându-se spre locul incidentului. Sunt informaţii cum că au fost auzite şi focuri de armă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri