Atenție! Pozele pe care le postăm pe internet ascund date ce pot fi folosite de hackeri

Data publicării:
Facebook
Foto: Guliver/Getty Images

Aveţi mare grijă pe ce daţi click! Hackerii copiază la perfecţie adresele reţelelor de socializare şi le trimit utilizatorilor mailuri în care le cer să îşi schimbe parola. Cine nu e atent, riscă să-şi piardă toată viaţa virtuală.

Atenţie la mailurile care par să poarte semnătura reţelelor de socializare, prin care sunteţi anunţati că aveţi o problemă de securitate. În spatele lor s-ar putea ascunde hakerii, spun specialiştii. De regulă, adresele de pe care sunt lansate atacurile cibernetice seamănă izbitor cu cele ale platformelor pe care le folosim zi de zi. Un punct în plus sau o literă în minus îi dau de gol pe heckeri. Puţini observă, însă, asta.

Denis Chiurtu, specialist în securitate informatică: „Mailul ăsta îmi spune în felul următor: Salut, Denis. Îmi știe și numele. Avem motive să credem că securitatea contului tău a fost compromisă. Îmi zice: dacă vrei să nu pierzi toate informațiile pe care le ai, poze, prieteni, ce ai tu, trebuie să te loghezi în două ore sau o să ți-l ștergem.”

De teamă să nu îşi piardă datele, aşa cum erau avertizaţi în email, mulţi urmează întocmai indicaţiile hakerilor. O greşeală care îi va lăsa fără acces la conturi.

Denis Chiurtu, specialist în securitate informatică: „Datele pe care eu le-am introdus au fost salvate într-un fișier text. Eu, ca interfață vizuală, am văzut siteul pe care speram să mă autentific, pe care credeam că mă autentific, dar datele mele au ajuns pe mâinile cui nu trebuie în momentul de față.”

Până şi pozele pe care le postăm pe internet ascund date ce pot fi folosite de cei rău intenţionaţi.

Denis Chiurtu, specialist în securitate informatică: „Când îmi fac, de exemplu, o poză, pe lângă imaginea în sine sunt asociate și ceea ce noi numim metadate. Cineva care este răuvoitor poate să le descarce și să vadă exact cu coordonate geografice unde ai fost și la ce oră.”

Fenomenul e greu de stăpânit, iar specialiştii spun că numărul ameninţărilor informatice a crescut de 70 de ori în ultimii 10 ani.

Liviu Arsene, specialist în securitate informatică: „Dacă în 2008 aveam 10 milioane de amenințări globale, în 2017 până la ora actuală ne apropiem de aproximativ 700 de milioane.”

Doar anul acesta, Poliţia Română a deschis 453 de dosare penale pentru atacuri cibernetice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri