Cel mai înalt vârf din Europa a pierdut un centimetru în doi ani

Data publicării:
mont blanc wikipedia
Foto: Wikipedia

Mont Blanc rămâne Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa, situat în Alpi, la granița franco-italiană, chiar dacă în ultimii doi ani vârful a pierdut un centimetru în înălțime, ajungând la 4.808,72 metri, informează Agerpres,  care citează AFP.

mont blanc wikipedia
Foto: Wikipedia

Măsurătoarea a fost făcută ieri dimineața în condiții meteorologice destul de complicate (...) după ascensiunea Mont Blanc-ului pe traseul normal”, a declarat joi Nicolas Cornier, expertul geometru coordonator al expediției de măsurare.

Chiar dacă nu toți cei 20 de membri ai expediției au reușit să ajungă la vârf, echipamentul tehnic a fost montat, iar măsurătorile au fost realizate „puțin mai repede decât de obicei pentru a ne oferi posibilitatea de a coborî”, a explicat el .

La vârf, au fost instalate receptoare Leica, cupole mici de 15-20 centimetri în diametru, amplasate pe un băț înfipt în zăpadă: ele înregistrează semnalele GPS emise de satelit, iar aceste semnale sunt corectate de către rețeaua Teria (rețeaua de antene de poziționare, n.r.) pentru a obține măsurători cât mai exacte”, a detaliat geometrul-alpinist.

În urma măsurătorilor, altitudinea a fost calculată la 4.808, 72 metri față de 4.808,73 metri în anul 2015 și de 4 810,02 metri în 2013.

Altitudinea celui mai înalt punct al Alpilor variază cu vântul și cu precipitațiile. Cu cât precipitațiile sunt mai puternice și vântul mai scăzut în intensitate, cu atât mai multă zăpadă se acumulează la altitudini mari, amplificând calota glaciară care acoperă vârful de piatră (al cărui cel mai înalt punct este la 4.792 de metri).

Astfel, Mont Blanc a crescut de la 4.808 de metri în 2003 la aproape 4.811 de metri în 2007.

Timp de 18 ani, o dată la doi ani, camera departamentală a experților geometri din Haute-Savoie (est) organizează aceste expediții pe acoperișul Europei, pentru a promova această profesie puțin cunoscută și pentru a pune la dispoziție datele colectate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri