Ovidiu Silaghi este urmărit penal

Data publicării:
Ovidiu silaghi-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu 1-3

ACTUALIZARE 11.30. Întrebat dacă procurorii menţin acuzaţia că a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus că acuzaţia este nefondată, pentru că este absurd să primeşte bani ca să rezreziliezi un contract care deja era reziliat.  


Procurorii anticorupție au dispus începerea urmăririi penale a fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

„În cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, pentru ca, în schimb, să își exercite influența asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) pentru ca CNADNR S.A. să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate de SC Romstrade SRL cu CNADNR S.A. și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri ale stadiului fizic al lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului și a avut drept consecință înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene”, arată procurorii DNA.

„Totodată, la data de 22 noiembrie 2012, învinuitul Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la Iordache Nelu suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, se precizează în comunicatul DNA.

Procurorul-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis luni cererile de urmărire penală pe numele foștilor miniștri la DNA și DIICOT și a precizat că astfel se va putea crea cadrul procesual ca să se administreze probe.

(Declaraţiile lui Ovidiu Silaghi, la DNA)

„Exista o o formalitate în sensul de procedură care trebuie urmată, pentru că dreptul în sine presupune proceduri. Nu am făcut decât să respectăm procedura”, a spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, citat de Mediafax.

Procurorul general al Românei a precizat că se aşteaptă şi răspunsul de la Senat în cazul cererii de urmărire penală pentru ministrului Economiei Varujan Vosganian.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a solicitat vineri procurorului general să îl sesizeze pe președintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, acuzat de trafic de influență. Cererea vine ca urmare a demisiei lui Ovidiu Silaghi din funcția de deputat.

Ulterior, procurorul general i-a solicitat șefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, ca urmare a cererii DNA. 

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a transmis ministrului Justiţiei cererile pentru începerea urmăririi penale pentru Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi și a înștiințat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri