Dan Șova rămâne cu imunitate, Darius Vâlcov poate fi arestat

Data publicării:
7309790-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

 

(MediafaxFoto)

Actualizare 16.50. Dan Şova a anunţat, printr-un comunicat de presă, că se autosuspendă din toate funcţiile din PSD. Acesta îşi susţine nevinovăţia.

În urma evenimentelor din ultimele zile, am luat decizia de a mă autosuspenda din toate funcțiile deținute în cadrul Partidului Social Democrat. După cum am afirmat și astăzi în plenul Senatului României, îmi susțin pe deplin nevinovăția și consider că decizia de astăzi, a colegilor senatori, îmi va permite să mă apăr în fața judecătorilor, așa cum se cuvine, dacă dosarul va ajunge la instanță”, se arată în declaraţia de presă trimisă de Dan Şova.

Dan Şova a mai fost suspendat din PSD înainte de alegerile prezidenţiale. La acel moment, a fost publicată o stenogramă din care reieşea că a purtat negocieri în privinţa preluării conducerii partidului în cazul în care Victor Ponta ar fi câştigat alegerile.  

Actualizare 14.52. Darius Vâlcov a venit din nou la DNA. El a rămas fără imunitate, în urma votului de astăzi din Senat. Senatorul nu a făcut declarații.


Actualizare 13.14. Dan Șova a făcut declarații după votul din plenul Senatului.

Cred că au înțeles colegii parlamentari că un proces se desfășoară în instanță. De acum încolo aștept să trimită cineva dosarul în instanță pentru a putea să mă apăr acolo, în fața judecătorilor”, a spus Dan Șova, după votul din plenul Senatului.

Întrebat de jurnaliști dacă „Parlamentul din nou a întrerupt justiția”, senatorul a răspuns: „Nu a întrerupt justiția Parlamentul, pentru că justitia nu se face prin arestări, se face prin judecata la judecători”.

De altfel, înainte de votul senatorilor, Dan Șova a fost miruit de Florina Jipa, colega sa din grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

Întrebat cum a privit gestul colegei sale, Dan Șova a răspuns că „a fost un gest prietenesc foarte frumos”. „Sper să fie de Bunavestire”, a adăugat senatorul. 

Actualizare 13.03. Senatorii l-au ascultat pe Darius Vâlcov și au votat pentru ridicarea imunității.  168 de senatori au fost prezenți în Parlament. Au fost exprimate 150 de voturi, din care 97 voturi „pentru”, voturi contra - 48, voturi anulate – 5.

În cazul senatorului Dan Șova au fost 79 de voturi „pentru” încuviințarea arestării preventive, 67 de voturi „împotrivă” și 5 voturi „anulate”. Astfel, senatorul rămâne cu imunitate parlamentară pentru că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi, mai exact 85 de voturi „pentru”.

Actualizare 12.53. Dan Șova rămâne cu imunitate parlamentară, potrivit unor surse Digi24 din comisia de numărare a voturilor. Astfel, nu s-ar fi întrunit numărul necesar de voturi. 

Actualizare 12.40. S-a încheiat votul în cazul senatorilor Dan Șova și Darius Vâlcov.

Actualizare 12.05. Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov le-a cerut colegilor săi din Senat să aprobe cererea de arestare înaintată pe numele său. 

"Astăzi este Buna Vestire. Primim o veste bună, Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală vor fi aprobate astăzi în Guvern şi vor veni la noi, în Senat, şi apoi în Camera Deputaţilor. De asta trebuie să ne ocupăm", a spus Darius Vâlcov în faţa senatorilor.

"În ceea ce priveşte speţa în cauză, de ceea ce eu sunt acuzat de către procurori, vă rog să lăsaţi justiţia să spună dacă trebuie să fiu reţinut sau arestat. De aceea, solicitarea mea pentru dumneavoastră este ca astăzi să daţi un vot Da. Fiind şi ziua mea, cred că este o rugăminte în plus. Rugăminte pe care v-o fac, de a nu mă pune în situaţia de a-mi da demisia din funcţia de senator pentru a ajunge în faţa instanţei", a mai spus fostul ministru, încheindu-şi, astfel, discursul la tribuna Senatului. 


Actualizare 10.45. Dan Șova a ținut un discurs de la tribuna Senatului. El a spus că și-a început această zi grea într-un mod foarte plăcut, la grupul de rugăciune, împreună cu câțiva colegi.

Declarațiile senatorului:


Este Buna Vestire, vreau în primul rând să fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi şi să se facă aşa cum vrea El. Am fost întotdeauna onorat să vorbesc de la tribună, şi azi, deşi e un moment delicat în privinţa mea, pentru că o cerere pentru reţinere şi arestare, pentru o presupusă faptă de complicitate morală la abuz în serviciu.

Complicitatea morală, în opinia celor care mă cercetează, ţine de faptul că în 2007 aș fi convins doi directori de la Complexurile Rovinari şi Turceni să încheie contracte de asistenţă juridică cu societatea de avocatură în care eram asociat. Nu numai că nicio probă din dosar nu indică acest lucru, ci indică contrariul.

Vă spun cu toată responsabilitate a fost vorba despre trei contracte. În două, Rovinari şi Turceni, erau acţionate în instanţă de întreprinderea de închidere a minelor, pentru creanţe foarte mari. Riscul era de faliment şi de pierdere a multor mii de locuri de muncă. Nu am participat deloc la această acţiune, colegii din firmă au repurtat un real succes, care se vede şi azi în cele două complexuri. Nimic din ce s-a întâmplat nu a avut vreo umbră de nelegalitate. 

Trebuie să înțelegem un lucru, că noi prin prin legiferări am dat Parchetului și DNA toate mijloacele: finanțarea, tehnica și personalul pe care l-au cerut pentu a combate un flagel care afectează România. Am cerut un singur lucru, libertate.
Cum credem că un om s-ar putea apăra din detenție de un sistem care are la dispoziție toate mijloacele? Vă rog să-mi dați posibilitatea, respingând cererea DNA, să mă apăr ca un om liber.

Sunt convins că peste câțiva ani când se va da decizia definitivă veți vedea că nu ați greșit. De când a început acest dosar alerg să-mi demonstrez nevinovăția. 


Actualizare 10.38. Darius Vâlcov a ieșit din sediul DNA. El a fost audiat de procurori aproximativ o oră.

În același timp, plenul Senatul în care urmează să se voteze cererile de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru senatorii PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov, a început, miercuri, cu o întârziere de 20 de minute, şedinţa fiind condusă de Călin Popescu Tăriceanu. După apelul nominal, numărul senatorilor prezenţi la şedinţă este de 133 de senatori, din totalul de 168. Cvorumul de lucru este de 85 de senatori.


Actualizare 9.25. Darius Vâlcov a fost citat în această dimineață la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Ca de obicei, fostul ministru nu a făcut declarații.


Membrii Comisiei Juridice din Senat au avut parte de o situaţie neobişnuită. Ei spun că au primit şapte volume în cazul Darius Vâlcov şi încă un volum care are legătură cu despăgubirile de la ANRP.

Nu are legătură cu speța, e o eroare pur și simplu. Am făcut ce trebuie făcut, am informat pe cei de la Parchet să vină să le ia”, a spus Cătălin Boboc.

DNA susţine însă că gafa nu îi aparţine. Procurorii spun că au trimis în data de 19 martie la Parchetul General două referate în cazul lui Darius Vâlcov şi Theodor Nicolescu. Ultimul este deputatul PNL pentru care procurorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în dosarul despăgubirilor de la ANRP.

DNA susţine că Parchetul General a verificat conţinutul dosarelor şi apoi le-a trimis către Ministerul Justiţiei, pentru a sesiza cele două Camere ale Parlamentului.

Referatele şi dosarele de urmărire penală aferente, în cele două cauze penale, au fost înaintate de către procurorii DNA către PICCJ, care a verificat corespondenţa conţinutului adreselor de înaintare cu volumele dosarelor de urmărire penală, iar după constatarea conformităţii, a transmis dosarele către Ministerul Justiţiei, în vederea sesizării celor două Camere ale Parlamentului din care fac parte cele două persoane vizate, respectiv Senat şi Camera Deputaţilor”, se arată în comunicatul DNA.

În cele din urmă, senatorii jurişti au dezbătut cazul lui Darius Vâlcov şi au dat aviz negativ cererii DNA de reţinere şi arestare. Surse politice afirmă că cei cinci senatori ai PNL au votat pentru cererea DNA, cei cinci ai PSD împotrivă şi senatorul UDMR s-ar fi abţinut.

Propunerea mea de aviz favorabil nu a întrunit numărul de voturi necesare și atunci va pleca cu raport negativ. Din păcate nu putem avea o practică unitară”, a mai spus Cătălin Boboc, președintele Comisiei Juridice a Senatului.

Darius Vâlcov a venit la Comisia Juridică pentru a-şi studia dosarul. El a pledat „nevinovat” în faţa colegilor.

Voi fi în Parlament pentru a-mi susține nevinovăția și în fața colegilor. Nu aș vrea să discut despre acuzații”, a declarat Darius Vâlcov, senator PSD.

Avizul comisiei juridice este consultativ, iar ultimul cuvânt în cazul Vâlcov îl va avea plenul.

Citiți și
Comoara secretă din seiful lui Darius Vâlcov: lingouri de aur, bani, un Renoir
Alina Gorghiu: PSD se pregătește să ridice un nou zid anti-justiție în cazurile senatorilor Șova și Vâlcov
Victor Ponta: PNL și propaganda băsistă au transformat voturile din Senat și Camera Deputaților în bătălie politică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri