Criză de sânge în spitale. Donatorii sunt în concediu

Data publicării:
sange donator

La Arad, situaţia este şi mai gravă: stocurile s-au dovedit neîndestulătoare iar medicii au împrumutat sânge de la un spital din Zalău. Şi se pot considera norocoşi. Centrul de transfuzii din Constanţa a cerut două săptămâni la rând sânge unor instituţii din apropiere, dar n-a primit. În aceste condiţii, doctorii sunt nevoiţi să amâne intervenţiile chirurgicale care nu constituie o urgenţă. 

De la începutul lunii, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi au venit să doneze sânge, în medie, câte 30 de oameni pe zi. Asta în condiţiile în care un flux normal ar presupune cel puţin 80 de donatori

„La ora actuală ducem mare lipsă de grupele A pozitiv şi zero pozitiv, dar toate sunt în general deficitare. Iar mulţi dintre donatorii din aceste zile vin numai pentru că rudele lor au nevoie”, a spus dr. Andreea Vatamanu, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine. 

Am amânat bolnavul pentru 3-4 zile. Un bolnav cu ciroză, de 50 şi ceva de ani, cu trombocite mici la care a trebuit sânge mai mult. Era din Vaslui, am sunat acolo, familia, mobilizare generală şi cu alte spitale şi am reuşit să trecem de moment”, a spus Mugurel Bosânceanu, medic primar la Institutul Regional de Oncologie. 

Din păcate, spitalul din Iaşi nu este o excepţie nefericită. Peste tot în ţară găsim situaţii asemănătoare, ba chiar mai grave. La Arad, de exemplu. 

„Am avut un deficit destul de mare de sânge din cauza concediilor aşa se întâmplă în fiecare an. Săptămâna trecută am adus sânge de la Zalău. În acest moment am fi deficitari pe A negativ”, a spus Laura Păcurariu, director al centrului de transfuzii Arad. 

Şi la Oradea, numărul donatorilor a scăzut cu 15-20%. Din 45 de persoane întregistrate într-o perioadă normală, acum sunt cel mult 30. 

„Pe acest fond de reducere a persoanelor care donează intervine o creștere a solicitărilor din partea spitalelor. În ultimele două săptămâni am contactat alte patru centre judeţene de transfuzii, refuzul a fost sistematic. Intervențiile programate trebuie amânate în favoarea pacienților care constituie urgențe”, a spus Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine. 

Pot dona sânge doar persoanele sănătoase, fără afecţiuni cronice, cu vârsta până în 50 de ani. Donatorii beneficiază de analize gratuite, tichete de masă în valoare de 65 de lei şi sunt scutiţi de la serviciu în ziua donării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”