De la Casa Poporului la Palatul Parlamentului. Istoria clădirii care a intrat de trei ori în Cartea Recordurilor

Data publicării:
casa-poporului-02

Dar tot un record sunt şi consumul acestei clădiri şi costurile de întreţinere. Pe de altă parte, este cea mai vizitată clădire din România. Palatul Parlamentului, lăsat în urmă de Nicolae Ceuşescu şi proiectat de Anca Petrescu, cu plusuri şi minusuri, în materialul următor.

Palatul Parlamentului, fosta Casă a Republicii şi apoi Casă a Poporului, este rodul deselor vizite ale lui Nicolae Ceauşescu din anii '70 în Coreea de Nord.

„Era un moment de competiţie între Ceauşescu şi preşedintele coreean. A vrut să-l depăşească. Nu era pe măsura posibilităţilor”, explică Ion Iliescu, fost președinte al României.

După cutremurul din 1977, dictatorul a demarat un plan megalomanic de reconstrucţie a Bucureştiului, iar Casa Poporului a fost centrul acestui proiect. Pentru construirea ei s-a organizat un concurs, câştigat de Anca Petrescu, numită arhitect-şef de proiect. La acea vreme, Anca Petrescu avea doar 28 de ani.

De fapt, echipa care a coorodnat lucrările a fost formată din 10 arhitecţi, care au avut în subordine alţi 700. Construcţia propriu-zisă a început în 1984, pe 25 iunie. La inaugurarea lucrărilor a participat şi Ceauşescu.

20.000 de muncitori au lucrat zi şi noapte, timp de cinci ani. În 1989 rămăseseră foarte puţine lucruri de definitivat la construcţia gigant. Palatul Parlamentului are 356.000 de metri pătraţi şi 21 de corpuri. Dimensiunile impresionante au făcut ca Palatul să intre în Cartea Recordurilor de trei ori. Cea mai mare clădire administrativă de uz civil din lume şi a doua clădire administrativă după Pentagon. Cea mai grea clădire din lume şi cea mai scumpă clădire administrativă din lume.

Palatul Parlamentului are 84 de metri înălţime şi alţi 90 de metri sub pământ. Cu alte cuvinte, la suprafaţă sunt 12 etaje, iar în subteran alte 8. Una dintre criticile aduse clădirii, pe lângă cele legate de aspect şi domensiuni, este aceea că încăperile sunt împărţite prost şi se face foarte multă risipă de spaţiu. În plus, Palatul Parlamentului este extrem de costisitor. Consumă cât 1.500 de locuinţe. Totuşi, clădirea a devenit principalul obiectiv turistic nu numai al Bucureştiului, dar şi al României. Are cei mai mulţi vizitatori. Aproape 150.000 pe an, dintre care 80% sunt străini.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...