„New York Times”, despre posibila răzbunare nucleară a Rusiei pentru scutul antirachetă: submarinul care ar provoca un tsunami radioactiv

Data publicării:
submarin rusia

Publicația americană îl citează pe un comentator rus, Konstantin Bogdanov, care a scris pe Lenta.ru că bazele antirachetă din Europa de Est ar putea accelera chiar panta către un război nuclear în cazul unei crize.

Vor deveni inevitabil ținte prioritare în eventualitatea unui război nuclear, posibil chiar ținte pentru lovituri preventive. Țări precum România, care găzduiesc sistemul antirachetă american, ar putea deveni singurele victime, în timp ce Statele Unite s-ar reconcilia apoi cu Rusia „pe ruinele fumegânde ale elementelor est-europene din scutul antirachetă”, a scris analistul rus.

Orice redesfășurare a unor rachete cu capacități nucleare în Europa Centrală ar putea duce totul la statu quo-ul nervilor întinși din anii 80, scrie New York Times citând declarații făcute ieri de purtătoarea de cuvânt a MAE rus, care a acuzat SUA că încalcă tratatul din 1987 referitor la forțele nucleare cu rază medie de acțiune. Președintele Putin a avertizat că Rusia s-ar putea retrage din acest tratat, în timp ce Statele Unite au acuzat anul trecut Rusia că încalcă tratatul pentru că nu a declarat raza de acțiune reală a două tipuri de rachete, menționează New York Times.

În toamnă, reamintește publicația americană, oficiali ruși din domeniul securității au părut să sugereze și un alt răspuns militar la sistemul apărării antirchetă – o dronă submarină, care ar putea transporta și detona un mecanism nuclear (în apele Mării Negre, de pildă - n.r.) ceea ce ar provoca un tsunami radioactiv care să inunde și să contamineze orașele de coastă. Informația s-ar fi scurs în timpul unei reuniuni de securitate la nivel înalt, când o cameră de televiziune ar fi surprins accidental schița acestei arme.

„Submarinul ar anihila importante obiective economice ale unui inamic din zona de coastă, provocând garantat pierderi inacceptabile pe teritoriul țării prin formarea unei arii vaste de contaminare radioactivă, incompatibilă cu desfășurarea unei activități militare, economice sau de alt tip pentru o lungă perioadă de timp”, afirma textul care însoțea schița surprinsă „accidental” de obiectivul camerei de filmat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Motivul pentru care Mihai Mărgineanu și soția lui au fugit în Spania: Nici nu știi ce să zici: ”Mulți...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Dakota Johnson și Pedro Pascal, sărut pasional pe străzile din New York. Imaginile au fost surprinse în...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, despre cum s-a schimbat în bine viața ei de când a anunțat boala actorului: "O...