Probleme în paradisul petrodolarilor

Data publicării:
Abu Dhabi wiki-1

De la un grup de sate pescăreşti, Emiratele au ajuns rapid un hub financiar şi comercial uriaş tocmai datorită taxelor mici sau zero. Politica se schimbă, dar rezultatul poate fi ori reformă, ori regres.

Bate vânt de schimbare în Golful Persic, dar curenții pot mătura cu totul actuala structură a economiei. Masele îndestulate cu subvenții, stilul de viață risipitor și cheltuielile statelor paternaliste prin excelență au ajuns să mănânce prea mult dintr-un buget dependent de petrol. Față de vara trecută, cotațiile țițeiului sunt mai mici cu 65 de procente, iar diferența se vede în cuferele statelor.

Șoferii din Emiratele Arabe Unite nu mai primesc subvenții pentru benzină și doar în luna august prețul la pompă a urcat cu 24 de procente.

Și Oman și Bahrain renunță la subvenții.

Pentru Emiratele Arabe Unite, schimbarea va însemna economii de 7 miliarde de dolari anul viitor; pentru populație, însă, scumpirile bruște ar putea schimba cu totul modul de a trăi din regiune. Anii de supraconsum s-ar putea încheia. Risipa și mașinile puternice ar putea deveni curând mai puțin atractive.

Dar mediul s-ar putea înăspri și pentru corporații. Se pregătește creșterea poverii fiscale în Emiratele Arabe Unite - o țară în care singurele firme plătitoare de impozit pe profit sunt băncile străine. Exact ca în sistemele occidentale, toate companiile ar putea fi nevoite să plăteasca taxe, iar guvernul desenează deja structura unui fisc menit sa colecteze dările.

Emiratele introduc TVA-ul

Se pregătește și implementarea taxei pe valoare adăugată. Alcoolul și țigările vor fi puternic penalizate de noua politică fiscală, dar taxele vor depăși spiritul religios al regiunii. Până și mâncarea va fi taxată, deși pentru început, alimentele de bază vor fi exceptate.

Fiindcă veniturile din petrol sunt volatile, guvernul încearcă să își diversifice încasările, dar reașezarea economiei necesită răbdare.

Dubai și Abu Dhabi au devenit paradisuri ale comerțului fără taxe, dar înăsprirea mediului de afaceri ar putea pune pe fugă investitorii. Ritmul, însă, va conta. Creșterea lentă a taxelor poate oferi un mediu încă prielnic, iar direcționarea fondurilor dinspre subvenții spre educație, dezvoltare sau infrastructură poate crea o nouă economie - sustenabilă, cu adevărat puternică și mai puțin vulnerabilă la jocurile din piața petrolului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ea este Miss în Statele Unite. Ce reacție a avut când a fost criticată că nu duce un stil de viață sănătos
Digi FM
"A avut curaj". Ce spun directorul și părinții șefei de promoție a unui liceu din Arad despre discursul ei...
Pro FM
Nu degeaba se spune că arată perfect. Raluka și-a arătat picioarele impecabile într-o ținută mai scurtă decât...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Principalele motive pentru care oamenii divorțează: „Bărbații vor doar să își facă treaba"
Newsweek
5.000 lei pensie la recalculare, după doar 29 ani lucrați. Câte mii de lei ia în plus pensionarul?
Digi FM
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, cu șalupa la petrecerea dată după cununie. Antrenorii Belu și Bitang...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Richard Gere, alături de femeia visurilor sale, într-o apariție rară. Actorul nu-și putea lua ochii de la...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...