Rusia și Turcia, o rivalitate istorică

Data publicării:
The defeat of Shipka Peak Bulgarian War of Independence

Ultima oară, armatele Rusiei și Turciei s-au confruntat acum un secol, în timpul Primului Război Mondial. Istoric vorbind, cele două țări trec, sau cel puțin treceau până azi, printr-o perioadă de cooperare neobișnuit de bună, după 400 de ani de războaie în care Imperiul Otoman și Rusia Țaristă s-au confruntat de 11 ori.

Rusia și Turcia s-au confruntat în Caucaz, în Crimeea și, mai ales în Peninsula Balcanică, pe teritoriul principatelor române.

Dimitre Cantemir a fost aliatul lui Petru cel Mare, la curtea căruia s-a și retras după ce rușii au pierdut bătălia de pe Prut. Tendințele expansioniste ale Rusiei în această parte a lumii au fost trasate chiar de Petru cel Mare și viza ieșirea la Marea Mediterană, obturată de strâmtorile controlate de otomani.

Controlul Mării Neagră dădea Rusiei doar o anvergură regională. În plus, Petru cel Mare și urmașii lui mai visau și la un imperiu panortodox. Și, spun cei de la Historia, capitala noului imperiu, sau cel puțin centrul său religios, trebuia să fie fostul Constantinopol, Istanbulul transformat de turci în capitală a imperiului lor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Turcia nu mai avea puterea Imperiului Otoman, dar a devenit membru NATO în primul rând pentru că oferea americanilor o poziție strategică, în coasta URSS.

De altfel, amplasarea rachetelor nucleare Jupiter în Turcia, a determinat URSS să ducă la rândul său rachete nucleare în Cuba, iar în 1962 cele două puteri nucleare au fost mai aproape decât oricând de război.

Dezamorsarea a venit inclusiv datorită promisiunii americanilor de a-și retrage rachetele din Turcia. Ceea ce s-a și întâmplat în anul următor.

Anii au trecut și, în ultimul deceniu, relațiile comerciale dintre Turcia și Rusia au luat avânt. Schimburile comerciale dintre cele două state au ajuns la 32,7 miliarde de dolari în 2014.

Turcia a devenit al optulea partener economic al Rusiei, în timp ce Rusia este pentru Turcia cel de-al doilea partener economic, după Uniunea Europeană. Jumătate din gazele naturale de care are nevoie Turcia sunt cumpărate din Rusia și, la începutul anului, Putin anunța că vrea să construiască un gazoduct care urma să traverseze Marea Neagră. Conducta ar fi ajuns în Turcia și de aici gazele ar fi fost distribuite în toată Europa.

Turcia nu a văzut cu ochii buni anexarea Crimeei, în care trăiește o importantă comunitate de tătari, populație față de care Ankara consideră că are o datorie morală.

Chiar cu câteva zile înainte să înceapă bombardamentele rusești din Siria, președintele turc Recep Tayyip Erdogan se afla la Moscova pentru a inaugura cea mai mare moschee din Europa. Lângă el se afla Vladimir Putin și nimic nu anunța declarațiile tăioase de astăzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...