Tarifele lui Trump adaugă presiune asupra gigantului japonez Nissan, aflat deja în criză

Unul dintre cei mai mari perdanți ai potențialelor tarife impuse de Donald Trump asupra Mexicului și Canadei ar putea fi producătorul auto japonez Nissan, aflat deja în criză. Recent, constructorul a anunțat că oferă pachete de concediere voluntară angajaților și reduce turele de lucru la trei fabrici din Statele Unite, ca parte dintr-un plan global de reducere a costurilor cu 2,6 miliarde de dolari.
Deși nu este clar dacă președintele SUA își va respecta promisiunea de a impune taxe vamale de 25% asupra Mexicului și Canadei, efectele asupra celui de-al treilea mare producător auto japonez ar fi semnificative. Nissan se confruntă deja cu dificultăți în eforturile sale de redresare și se află în discuții pentru o posibilă fuziune cu Honda.
SUA reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru Nissan, Toyota și Honda. Toate cele trei companii japoneze produc unele dintre cele mai populare modele fie în Canada, fie în Mexic. Prin urmare, impactul tarifelor ar fi considerabil pentru toți cei trei producători, spun analiștii și experții din industrie, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, Toyota și Honda sunt mai bine pregătite să reziste tarifelor – atât din punct de vedere financiar, cât și datorită capacității lor de a crește prețurile și de a transfera o parte din costuri către consumatori.
„Problema este Nissan, care abia reușește să genereze profit în industria auto”, a declarat James Hong, șeful departamentului de mobilitate de la Macquarie. Multe dintre modelele pe care Nissan le produce în Mexic pentru export în SUA sunt mașini compacte precum Sentra și Kicks, care se adresează consumatorilor care nu pot suporta ușor creșterile de costuri.
„Cu cât tarifele rămân în vigoare mai mult timp, cu atât amenințarea pentru Nissan este mai mare. Și, dacă fuziunea cu Honda chiar se va concretiza, ar putea deveni o povară și pentru aceasta.”
Hong estimează că Nissan s-ar confrunta cu o pierdere totală a profitului operațional dacă nu ar lua măsuri pentru a răspunde tarifelor – cum ar fi redirecționarea mașinilor produse în Mexic către alte piețe, precum Brazilia, creșterea prețurilor sau reducerea producției.
Potrivit S&P Global Mobility, Nissan își asigură aproximativ 27% din vânzările din SUA prin importuri din Mexic, comparativ cu aproape 13% pentru Honda și 8% pentru Toyota. Într-o situație similară se află și Volkswagen, care are o expunere și mai mare, cu 43% din vânzările sale din SUA provenind din Mexic.
O nouă povară pentru industria auto japoneză
Pentru producătorii auto japonezi, decizia lui Trump ar transforma ceea ce a fost mult timp o bază de producție avantajoasă, cu costuri reduse, într-o povară suplimentară.
Nissan produce mașini în Mexic încă din 1966, când și-a deschis prima fabrică în afara Japoniei. Ulterior, Toyota, Honda și Mazda i-au urmat exemplul. Nissan nu și-a deschis prima fabrică în SUA decât în 1983, în Smyrna, Tennessee.
„În cazul mașinilor accesibile (ca preț n.r.), dacă tariful este adăugat integral la preț, consumatorii nu vor mai dori să le cumpere. De exemplu, dacă prețul crește cu 10%, compania trebuie să suporte o parte din cost”, a declarat un executiv al unui producător auto japonez, care a dorit să rămână anonim.
Cum oprirea producției în Mexic nu este o opțiune ușoară, o alternativă ar fi redirecționarea mașinilor către piețe din America Latină sau alte regiuni, a adăugat acesta.
Problemele cu care se confruntă producătorii auto japonezi nu au trecut neobservate de rivalii sud-coreeni de la Hyundai, care nu au fabrici în Mexic sau Canada.
Chiar și dacă Trump ar introduce tarife pentru toate piețele din afara SUA, Hyundai nu se așteaptă să fie afectată la fel de puternic ca rivalii săi japonezi, potrivit CFO-ului companiei.
Tarifele complică planurile de fuziune dintre Nissan și Honda
Amenințarea tarifelor planează și asupra planurilor Nissan de a se asocia cu Honda.
„Această situație complică o fuziune, care oricum era dificil de realizat”, a declarat Christopher Richter, analist principal pentru sectorul auto japonez la CLSA.
Nissan și Honda urmează să anunțe mai multe detalii despre acordul lor până la mijlocul acestei luni. Cele două companii își propun să finalizeze fuziunea până în 2026, ceea ce ar reprezenta o schimbare istorică în industria auto japoneză și ar evidenția amenințarea pe care producătorii chinezi de vehicule electrice o reprezintă pentru producătorii tradiționali.
Această fuziune are loc în contextul în care Nissan se confruntă cu o scădere semnificativă a vânzărilor în SUA și China. În noiembrie, compania a anunțat un plan de reducere a 9.000 de locuri de muncă și de diminuare a capacității globale de producție cu 20%.
CEO-ul Honda, Toshihiro Mibe, a declarat că redresarea Nissan reprezintă o condiție esențială pentru fuziune și că Honda nu intenționează să salveze Nissan. În schimb, în interiorul Nissan există îngrijorări cu privire la impactul fuziunii asupra brandului său, fiind invocate exemple anterioare de fuziuni între companii japoneze, precum achiziția Sanyo de către Panasonic, care a dus la dispariția aproape completă a mărcii Sanyo, potrivit Financial Times.
Mitsubishi Motors, partenerul minoritar al Nissan, ia în considerare să nu participe la fuziune, ceea ce adaugă un alt obstacol în calea planului, potrivit unor surse din industrie.
Având în vedere turbulențele globale din industria auto, tarifele impuse de Trump nu puteau veni într-un moment mai nepotrivit pentru majoritatea producătorilor.
„Domnul Trump nu pare să înțeleagă că producția auto nu poate fi schimbată peste noapte”, a spus Richter de la CLSA. „Între timp, companiile vor încerca să transfere cât mai mult din costurile tarifelor către consumatori și să suporte cât mai puțin din ele.”