Trump impune tarife asupra importurilor de oțel și aluminiu. Care sunt cei mai mari exportatori și cum au reacționat liderii 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
trump ross ulbricht
sursa: profimediaimages.ro/

Donald Trump a anunțat, luni, tarife de 25% pentru importurile americane de oțel și aluminiu, care vor fi aplicate „fără excepții sau scutiri”. Această măsură – care va intra în vigoare pe 4 martie – elimină scutirile acordate anumitor țări și mărește taxa vamală pentru ambele mărfuri la 25% (înainte, tariful pentru aluminiu era de 10%).  

Un tarif vamal reprezintă o taxă impusă asupra bunurilor străine importate într-o țară. SUA sunt în prezent cel mai mare importator de bunuri din lume – în 2022, valoarea totală a importurilor în SUA a fost de 3,2 trilioane de dolari. Trump vede tarifele vamale drept un mijloc de a pune presiune pe producătorii și importatorii americani, pentru a produce bunuri la nivel intern. Cu toate acestea, importatorii vor transfera probabil costul tarifelor asupra consumatorilor, ceea ce va duce la creșterea prețurilor, cred specialiștii.  

Tarifele vor afecta fiecare țară care exportă oțel și aluminiu către SUA, inclusiv România. Totuși, cele mai afectate vor fi țările care vând cele mai mari cantități.

Aproximativ un sfert din oțelul utilizat în SUA provine din importuri, iar principalii furnizori sunt Canada, Brazilia și Mexic, urmați de Coreea de Sud și Vietnam. Mexic și Canada au reprezentat aproximativ 40% din importurile de oțel ale SUA anul trecut.  

Potrivit economistului Adrian Negrescu, România se află pe locul 11 în topul surselor oțelului importat de SUA, cu 478.000 de tone, iar această decizie „nu va face altceva decât să scumpească mărfurile românești, să facă mai dificil exportul acestor produse, în condițiile în care și așa avem o balanță comercială extrem de dezechilibrată”.

Aproape jumătate din aluminiul utilizat în SUA este importat. Canada este de departe cel mai mare furnizor de aluminiu primar pentru SUA, reprezentând 79% din totalul importurilor până în noiembrie 2024. Un alt furnizor important este Mexicul, care exportă în principal deșeuri de aluminiu și aliaje.  

Reacția liderilor internaționali

Decizia lui Trump de a impune aceste tarife a stârnit îngrijorare în industria siderurgică din Coreea de Sud, al patrulea cel mai mare exportator de oțel către SUA după Canada, Brazilia și Mexic. Președintele interimar al Coreei de Sud, Choi Sang-mok, a convocat oficiali guvernamentali de rang înalt pentru a discuta impactul potențial al acestei măsuri asupra economiei țării și posibilele reacții, potrivit agenției de știri Yonhap, scrie The Guardian.

Un oficial al Posco, cel mai mare producător de oțel din Coreea de Sud, a declarat că firma urmărește îndeaproape impactul tarifelor. „Coreea de Sud operează deja sub un sistem strict de cote, așa că există șansa ca tariful complet de 25% anunțat de Trump să se aplice doar țărilor care nu au cote stabilite”, a declarat oficialul pentru Korea Herald. „Deoarece nu s-a luat încă o decizie finală, nu avem de ales decât să așteptăm și să analizăm atent situația.”  

Industria aluminiului din Coreea de Sud este, de asemenea, în expectativă. Exporturile de folie de aluminiu către SUA reprezintă aproape o treime din totalul exporturilor de aluminiu ale țării.  

Între timp, ministrul industriei din Canada a declarat că tarifele impuse de SUA sunt „total nejustificate”, subliniind că oțelul și aluminiul canadian sprijină industrii esențiale din SUA, inclusiv apărarea, sectorul naval, energia și sectorul auto.  

Întrebat luni despre amenințările altor țări de a riposta împotriva noilor sale tarife, Trump a spus: „Nu mă deranjează.”  

Miniștrii comerțului din Uniunea Europeană urmează să organizeze miercuri o videoconferință pe această temă, relatează Reuters, citând diplomați ai UE. Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a Uniunii Europene, va încerca să evalueze opiniile celor 27 de state membre ale UE în cadrul videoconferinței.

Ministrul francez al Industriei și Energiei, Marc Ferracci, a reacționat la tarifele impuse de Trump, afirmând că Europa ar trebui să răspundă într-un mod unit și ferm.

Ce alte tarife a propus Trump?  

Înainte de a prelua funcția, Trump a amenințat cu impunerea de tarife asupra celor mai mari trei parteneri comerciali ai SUA: China, Mexic și Canada. După ce a introdus aceste tarife săptămâna trecută, Trump a fost de acord cu o amânare de o lună a tarifelor de 25% pentru Mexic și Canada, dar a mers mai departe cu un tarif de 10% pentru China.  

Luni, Trump a declarat că va anunța în următoarele două zile planuri pentru a impune tarife „reciproce” asupra țărilor care au taxe vamale asupra bunurilor americane. De asemenea, a menționat posibilitatea unor viitoare tarife pentru automobile, semiconductori și produse farmaceutice din piețele internaționale.