Mai multe țări iau măsuri împotriva DeepSeek din China: investighează, impun sancțiuni sau interzic aplicația

Startup-ul DeepSeek din China, care a lansat în ianuarie un model AI competitiv la costuri extrem de reduse, a intrat în atenția autorităților din mai multe țări din cauza politicilor sale privind securitatea și confidențialitatea datelor.
Conform propriei politici de confidențialitate, DeepSeek stochează o serie de date personale, precum solicitările adresate programului sau fișierele încărcate, pe servere situate în China.
Astfel, tot mai multe țări încearcă să limiteze utilizarea programului, ajungând până și la o interdicție totală.
La începutul lunii februarie, Australia a interzis utilizarea DeepSeek pe toate dispozitivele guvernamentale, invocând riscuri legate de securitate, iar autoritățile germane au cerut Apple și Google să elimine aplicația din China din magazinele lor online, din cauza îngrijorărilor privind siguranța datelor.
Ministerul de Finanțe al Indiei le-a cerut angajaților, la începutul lunii februarie, să evite utilizarea instrumentelor AI, inclusiv ChatGPT și DeepSeek, în scopuri oficiale, din cauza riscurilor la adresa confidențialității documentelor guvernamentale și a datelor, potrivit Reuters.
În schimb, autoritatea antitrust din Italia (AGCM) a anunțat la mijlocul lunii iunie că a deschis o anchetă împotriva DeepSeek, acuzând compania că nu informează utilizatorii că ar putea genera informații false. În ianuarie, aplicația a fost blocată temporar în Italia din cauza lipsei de transparență privind utilizarea datelor personale.
Autoritatea pentru protecția datelor din Coreea de Sud a anunțat, la mijlocul lunii februarie, că descărcările aplicației DeepSeek au fost suspendate după ce startup-ul a recunoscut că nu a respectat unele reguli privind protecția datelor personale. Anterior, în februarie, Ministerul Industriei blocase temporar accesul angajaților la aplicație din motive de securitate. Serviciul a fost redeschis la sfârșitul lunii aprilie.
În februarie, Taiwan a interzis utilizarea aplicației în instituțiile guvernamentale, considerându-l un risc de securitate. De asemenea, autoritățile au exprimat îngrijorări privind cenzura pe platformă și riscul ca datele să ajungă în China.
La sfârșitul lunii ianuarie, autoritatea pentru protecția datelor din Olanda a anunțat că va lansa o investigație asupra modului în care compania colectează date și a îndemnat utilizatorii la prudență. Guvernul olandez a interzis și el folosirea aplicației de către funcționarii publici.
Nu în ultimul rând, potrivit New York Times, administrația Trump ia în considerare impunerea de sancțiuni care ar interzice DeepSeek să achiziționeze tehnologie americană și analizează interzicerea accesului cetățenilor americani la serviciile companiei chineze.