Editorial Noua găselniță a PSD: români jumuliți pe Facebook

Data actualizării: Data publicării:
Rares Bogdan
Rares Bogdan
Europarlamentar și primvicepreședinte PNL
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Rareș Bogdan este europarlamentar și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal.
rares bogdan pe scena consiliului national al PNL tine un discurs inflacarat
Rareș Bogdan. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Imaginea unor cotoi cocoțați pe mormane de mizerie, de unde azvârle periodic, înainte de alegeri, unor alegători transformați în găini, mărgele colorate, va fi pulverizată în curând.

Graba cu care pesediștii, fie ei de rit nou sau vechi, au trântit Guvernul PNL pentru că și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin arată un efort al disperării colective.

Este lupta unei fiare care-și apără cuibul. Dar este ultima.

Alegerile aflate la orizont vor scoate România din era prafului în ochi, pentru a o propulsa în cea a viziunii.

Cetățenii au început să realizeze falimentul politicii stângiste, orientate către slujirea periodică a lui Tănase Scatiu, monument al inculturii, violenței, bădărăniei și ticăloșiei, și gândirea administrativă strategică!

Se uită și ei la televizor, merg în concedii în țări așezate, le povestesc copiii, aflați în patrii de împrumut, ce înseamnă normalitatea și, câștigul cel mai mare, se obișnuiesc să judece cu mintea lor.

Mutația din genetica politică are explicații pe care cei mai credincioși le-ar putea cataloga drept minuni, iar scepticii le-ar pune pe seama propagandei liderilor dreptei.

Acestor sceptici este ușor să le arăți fapte, și probabil își vor înghiți cuvintele. Un tur al orașelor păstorite de liberali ar putea arăta oricărui om, pesedist sau nu, că este posibil să ridici nivelul de trai, calitatea serviciilor, speranța de viață.

Nimeni nu poate demonstra că aceste știri sunt fake-uri, deoarece cifrele investițiilor din Cluj, Oradea etc și București sunt limpezi. Ele nu pot fi trucate de Firea, Ciolacu, Oprișan, Codrin sau alt individ umflat cu venin.

Pericolul este altul și se află pe tărâmul psihologiei. Cetățenii văd cum o mână de miniștri se luptă pentru a astupa găurile făcute de icebergurile pesediste în corabie, aud cum gorniștii socialiști spun, mereu, că liberalii nu fac mai nimic, și se întreabă care-i adevărul.

De ce nu descoperă adevărul rapid, lipsit de echivoc, relevant chiar de la prima vedere? Pentru că românii sunt extrem, extrem de obosiți.

Pentru că au auzit timp de 30 de ani exact același text: greaua moștenire. Și, din cauza oboselii, a greutăților de zi cu zi, a nedreptăților cu care se confruntă uneori fără șansă, nu mai au timp fizic să discearnă. Nu e vina lor. Dar exact aici sapă PSD.

Scopul e limpede: scârbirea. Ca de obicei, demobilizarea, absenteismul la vot sunt aliații taberei din Kiseleff. Au mizat mereu pe ele, chiar și când era limpede că greața alegătorilor era raportată la mizeriile pesediste. Dar în ultima perioadă au adăugat un ingredient: rețelele de socializare.

Au realizat că au neglijat cel mai performant, mai percutant, mai eficient mediu de propagare a mesajului și au dat ordin unor adevărate detașamente ale propagandei să demoleze PNL.

În prima fază au greșit un aspect: cei care puneau comentarii publice la postările personalităților politice nu erau foarte educați, nu veneau cu argumente, prin urmare nu reprezentau vectori de propagare a mesajului, nu stârneau unde concentrice.

A fost intenționat (după principiul „lasă-i, că pe facebook sunt mulți proști" – ce greșeală!!!), sau o eroare de strategie... nu mai contează.

Contează că mai nou au recurs la instrumente mai rafinate de manipulare.

De pildă: „ai promis că în 30 de zile anulați pensiile speciale" – mă întâlnesc și eu cu acest mesaj, și membrii guvernului. Se folosește, așadar, o tactică securistică: un element de credibilitate, real, combinat cu o minciună puternică, dusă în trena informației. Cei mai mulți nu se obosesc să verifice, iau de bună otrava, și o propagă mai departe, ca să o vadă și alții. Nu răspândirea adevărului e misiunea lor, ci a minciunii.

Adevărul este reprezentat de fraza „PNL este obligat ca, în 30 de zile, să anuleze pensiile speciale" – sesizați diferența, nu? Ei bine, până la urmă legea a fost votată, cu riscul atacării ei la CCR.

Cu ce-i ajută pe pesediști enunțul eronat? Pe cine mizează? Ei mizează pe lipsa de informare, pe lehamite. Au primit „din piață" date certe despre faptul că alegători pesediști s-ar putea reorienta, dacă PNL anulează pensiile speciale. Așa că au dat ordin detașamentelor de pe facebook să arate că liberalii mint.

Nimic mai fals, dar acesta a fost planul: să anuleze orice alt mesaj cu ajutorul propagandei odioase legate de pensii.

Acest mic exemplu de toxicitate are un efect bun: a arătat strategia PSD, veche de când lumea, și anume că o minciună spusă mereu are șanse mari să se transforme în adevăr.

Doar că dacă electoratul informat s-a mutat în mare parte pe facebook, restul lumii e tot acolo, în bătătură, și așteaptă binele promis.

Lor, PSD nu are ce să le arate, căci a întors spatele banilor europeni, UE, mecanismelor care ne pot transforma într-o societate performantă.

Iar aici, pe acest teren secătuit, PNL poate planta. Știe cum, știe de ce, și, mai ales, dorește să o facă. Faptele vorbesc. PNL a investit în cetățeni, nu a profitat de ei.

Partenerii noștri