Sebastian Lăzăroiu susține că un lider USR PLUS i-a spus că au încredere în Ludovic Orban: „Când bați palma cu el, se rezolvă”

Data actualizării: Data publicării:
sebastian lazaroiu la digi24
Sebastian Lăzăroiu face analiza crizei politice din România Foto: captură video Digi24

Sociologul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial, spune că oricât de mult s-ar gândi, nu mai vede posibil pe termen scurt, în următoarele două-trei luni, un guvern PNL - USR PLUS - UDMR cu Florin Cîțu premier. Cealaltă variantă ar fi un guvern PNL minoritar, susținut de PSD, dar nici în acest scenariu nu este sigur că Florin Cîțu ar fi acceptat ca premier. Dincolo de personalitatea și lipsa de experiență a premierului rămâne, totuși, un „mister”: de ce liderii PNL nu-l sfătuiesc cum trebuie să procedeze și fac zid în jurul lui, a reliefat sociologul, care consideră, de altfel, că Florin Cîțu nu este „de capul lui”.

„Mi-e foarte greu să pun povestea asta doar pe seama capacității de decizie a lui Florin Cîțu, pentru că acolo, și-n seara în care s-a luat decizia demiterii ministrului justiției, și acum, în zilele acestea, vedem că sunt toți liderii PNL în jurul lui”, a spus Sebastian Lăzăroiu într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

Mentalitate de gambler

Pe de altă parte, Sebastian Lăzăroiu a încercat să găsească niște explicații psihologice și pentru aceasta, i-a atras atenția un mesaj postat pe Facebook de un fost broker, Laurențiu Ștefănescu:

Am fost 11 ani broker pe bursă. Am lucrat cu cei mai buni jucători din piață la vremea aceea. Ca să poți rezistă în acea lume și să fii în top trebuie să ai o mentalitate de gambler (jucător - n.r.). Asta îți deformează personalitatea în timp. Ajungi la un anume nivel de insensibilitate, iar riscul devine un mod de viață. În viață reală devii distopic și chiar periculos. Pariezi viețile oamenilor ca și banii. Ești dispus să pui totul la bătaie pentru marele pot. Văzându-l pe Cîțu în ultimele zile, am avut o revelație. Băiatul asta nu face politică, ci pariază o miză. Indiferent de costuri, va merge până la capăt” - a scris brokerul în mesajul citit de Sebastian Lăzăroiu.

„Cred că are dreptate acest domn Ștefănescu. Personalitatea lui Cîțu este deformată de această ocupație a lui - bursă, gambling cu acțiuni etc. Dar întrebarea pe care mi-o pun e: Dar cei din jurul lui? Cu cine se consultă în partid sau când iau deciziile? Toți ceilalți sunt și ei niște gambleri? Nu cred, pentru că acolo sunt oameni cu mult mai multă experiență politică, care au trecut prin situații grele  - dacă e să mă gândesc numai la Emil Boc, care a condus un guvern de coaliție. Adică Emil Boc nu-i spune sau poate îl întreabă Florin Cîțu pe Emil Boc cum a condus el guvernul ăla timp de doi ani cu PDL, UNPR și UDMR? Ar fi îndrăznit Boc să facă cu un partener din UNPR sau UDMR ce a făcut Cîțu acum? Să demiți un ministru și să suni cu două minute înainte liderul de partid și să-i spui: vezi că-l demit pe cutare. Și-l demite! Cum a făcut și cu Voiculescu, de altfel. 

Pentru mine aici e un mare mister. Adică el e un gambler, e clar, personalitatea lui e deformată de ocupația anterioară, dar ceilalți din jur nu-l sfătuiesc ce trebuie să facă? Ei nu fac decât să escaladeze tensiunea și merg spre un deznodământ previzibil”, a punctat Sebastian Lăzăroiu. 

Lider USR PLUS, despre Florin Cîțu: „Nu poți să pui bază pe cuvântul lui”

Întrebat dacă premierul este „de capul lui”, Sebastian Lăzăroiu a negat și a dezvăluit în context o discuție pe care a avut cu „un important lider al USR PLUS” cam cu o săptămână - 10 zile înainte să se declanșeze criza: „L-am întrebat și despre Florin Cîțu și el mi-a spus așa: Dom'le, cu omul ăsta noi nu ne putem înțelege în niciun fel, pentru că nu poți să pui bază pe cuvântul lui. Chiar în decizii mici - nu de-astea mari, PNDL, schimbarea unui ministru - vorbeai cu el azi, spunea un lucru, 'da', peste o săptămână zice 'nu' și neagă că ți-ar fi spus vreodată 'da'.

Citiți și: Ludovic Orban, acuzat de „puci” pentru că ar încerca să grăbească procedura pentru moțiunea de cenzură împotriva lui Cîțu

Asta nu se trage de la personalitatea de gambler, asta se trage probabil - asta i-am explicat, pentru el îl punea în comparație cu Orban: Domnule, cu Orban, când bați palma , se rezolvă, nu e nicio problemă, e om parolist, e de cuvânt; dar eu am pus asta pe seama faptului că Florin Cîțu nu e pe picioarele lui ca om politic, e foarte nesigur pe el. El nu poate lua o decizie. El când le spune 'Da' celor de la USR, le spune 'Da' pe moment, ca să scape de ei, dar pe urmă el sună. Nu știu unde sună, dar sună, fiindcă se simte nesigur. Poate chiar pe președinte, nu știu pe cine. Probabil că așa stau lucrurile, pentru că președintele a dat un semnal încă din vară legat de Stelian Ion. Dar președintele nu poate să-i spună premierului sau partidului și cum să o facă. Poate să-i spună: Domnule, vezi că e o problemă cu Stelian Ion, gândește-te la o remaniere. Acuma, să-ți spună și când, și cum s-o faci... Pentru că asta e problema cu decizia, când și cum”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.

„Stelian Ion putea fi remaniat după Congresul PNL și după Congresul USR PLUS mult mai elegant, cu o discuție cu Barna, cu Cioloș, cu liderii din partid și probabil că puteai să-i oferi, așa cum i-a oferit lui Nazare, posibilitatea să demisioneze, ca să nu-l revoce. Deci, nu cred că președintele îi spune lui când și cum s-o facă. Dar poate să-i dea o direcție pentru anumite lucruri”, a arătat fostul consilier prezidențial.

Interviul integral cu Sebastian Lăzăroiu îl puteți urmări aici.

Partenerii noștri