RAPORT DE ȚARĂ. Plăcinta cu vărzar și prăjitura doboș, gustări tradiționale în Bihor

Data publicării:
prajitura dobos
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Gospodinele din satele din Bihor sunt cele care duc mai departe rețetele învățate de la strămoși. O plăcintă deosebită de toate celelalte este vărzarul, pregătit în special în zona Beiușului. Aluatul este umplut cu ceapă, salată verde și mărar amestecate cu brânză făcută în casă.

„Ca să iasă plăcinta bună, asta din Bihor care e tradițională la noi, cuptorul trebuie să fie ars bine. Dacă nu ești expert în arderea cuptorului, plăcinta nu iese bună”, spune bucătăreasa Catița Fofiu.

După ce a fost scos din cuptor, vărzarul este uns cu slănină, ca să capete un gust deosebit.

La oraș, cea mai căutată prăjitură din cofetării este Doboșul, un desert inventat de un cofetar maghiar cu același nume. Prăjitura are șapte foi umplute cu o cremă neagră și poate fi pregătită și sub formă de tort.

„E o prăjitură tradiţională. Doboșul e de ani şi ani de zile. Se fac foile, se separă ouăle. Se dezinfectează ouăle mai întâi, se separă, se bate galbenuşul cu jumătate din cantitatea de zahăr şi albuşul cu restul, cu jumătate”, explică cofetarul Lidia Pușcaș.

Și pentru că aspectul este cel care contează cel mai mult la deserturi, prăjitura Doboș poate fi decorată în foarte multe feluri.

„Cu alune, cu frișcă pe margine, cum dorește clientul, sau în ciocolată se poate face Doboșul”, mai spune cofetarul.

Prăjitura Doboș este desertul care nu lipsește de la nici o petrecere ori nuntă din Bihor. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
George Simion, comentariu deplasat despre Nicușor Dan: “Aveți un candidat pe care-l susțineți. E autist...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Cum arată partenerul ideal pentru Sofía Vergara: „Să aibă la fel de mulți bani ca mine sau mai mulți, altfel...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...