Preotul care a înființat 60 de centre pentru copiii orfani

Data actualizării: Data publicării:
preot franciscan si copii

S-a decis să meargă pe calea credinţei după ce tatăl lui a murit din cauza torturilor din închisorile comuniste. De peste un sfert de veac le dă o şansă copiilor abandonaţi, din Ardeal. Nu întâmplător, călugărul Bojte Csaba a fost numit „Cetăţean European". Preotul franciscan speră ca exemplul lui să fie urmat de cât mai mulţi oameni, indiferent de credinţă.

Călugărul franciscan Bojte Csaba este cunoscut drept salvatorul celor mici. În copilărie, tatăl lui a fost condamnat la închisoare, de regimul comunist. La scurt timp după eliberare, acesta a murit. A fost momentul în care Bojte Csaba s-a hotărât să devină preot. A renunţat la toată averea, ca să faca ceea ce statul român nu reuşeşte: să dea o şansă copiilor abandonaţi. În 25 de ani, a ajutat peste 5000 de suflete.

„Au rămas mulţi copii la stradă. Eu am ţinut slujba la biserică şi după slujbă, cu uimire am văzut că sunt copii care cerşesc. Stau în faţa bisericii şi cer bani. Atunci am prins mâna lor şi am mers acasă, să văd chiar, de unde sunt aceşti copii. Şi când am văzut în ce hal trăiesc, ce multe greutăţi sunt în aceste familii atunci am început să-i chem la mine la masă”, a explicat preotul.

Vestea că există un om căruia îi pasă de cei abandonaţi s-a răspândit atât de repede încât la scurt timp, la poarta fundaţiei din Deva, au venit mai mulţi copii care trăiau în ghetouri. Ei au întrebat dacă „se pot înscrie la orfelinat". Acum funcţionează peste 65 de centre înfiinţate de preot, în care trăiesc 2100 de fete şi băieţi.

„Un loc magic. Dacă copiii se uită la Harry Potter, atunci cam acelaşi lucru se întâmplă aici. Unde copiii au o lume. Este o lume liberă”, a explicat profesorul de muzică Varga Csaba.

„Eu cred că foarte mulţi copii au fost pe stradă. Şi este important să fie educaţi, crescuţi, ca să nu ajungă România o ţară de cerşetori. Copiii ăştia învaţă să fie adulţi răspunzători de propria lor viaţă. De viaţa copiilor lor”, a adăugat directoarea fundației Sfântul Francisc, Cecilia Palko.

Calugărul Bojte Csaba este mereu pe drumuri. Pleacă în străinătate aproape în fiecare săptămână să strângă fonduri pentru copiii de care are grijă. Aşa a reuşit să cumpere mai multe apartamente pe care cei mici le numesc „acasă". Tot ce speră preotul este ca exemplul lui să fie urmat de toate parohiile, indiferent de religie.

„În aceşti 25 de ani a fost o minune şi pentru mine. Ce am observat că Dumnezeu ne-a făcut dintr-o materie foarte bună. Dumnezeu nu face rebuturi . Deci fiecare copil este o minune. De multe ori când ne aduce cineva un copil, ne gândim...Cine ştie? Se poate să fie următorul Eminescu sau Ion Luca Caragiale”, a spus preotul.

Pentru acţiunile sale umanitare, Bojte Csaba a fost recompensat cu numeroase distincţii. Cea mai importantă a primit-o de la Parlamentul European, care l-a declarat Cetăţean European al anului 2011.

Nu există însă un secret sau o reţetă de succes, spune călugărul. Un părinte trebuie să stea lângă copilul lui precum un antrenor lângă un campion - este sfatul pe care Bojte Csaba îl dă oricui. Aşa cum şi el este alături de cei 2100 de copii de care are acum grijă.

„Eu zic aşa, că putem să facem foarte multe lucruri. Putem să construim case, cumpărăm maşini. Să avem diplome. Dar la ultima zi, în faţa noastră nu o să vină nicio casă, nicio maşină, nicio haină, nimic. Aceşti copii au suflete. Ei sunt nemuritori, deci în Împărăţia Cerurilor aceşti copii vor veni în faţa mea şi o să spună că... bine ai decis. Şi asta zic şi pentru dragii telespectatori, să ne iubim unul pe altul!”, a concluzionat preotul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri