Video Arafat: Valul 4 poate fi prevenit cu cât avem mai multe persoane vaccinate. Să lăsăm sfaturile „divelor” care apar pe la televiziuni

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat la digi24
Raed Arafat spune că entuziasmul pentru vaccinare al populației a scăzut și din cauza unor „dive” care promovează teorii false la televiziuni Foto: captură video Digi24

Entuziasmul pentru vaccinare al populației a scăzut și din cauza sfaturilor „unor dive” de pe televiziuni, care pozează în experți și răspândesc opinii false, a declarat vineri seara la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Noi putem să prevenim un val patru al pandemiei cu cât avem mai multe persoane care s-au vaccinat. Acest lucru ce înseamnă? Înseamnă: lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni - și știu despre cine vorbesc aici, dar nu vreau să spun numele - una, în mod special, care apare și comentează toată ziua”, a spus Raed Arafat.

La insistențele moderatorului de a nominaliza persoana respectivă, Raed Arafat a spus: „Eu am evitat să numesc, dar când apare una ca doamna Budeanu, care toată ziua am fost în gura ei cu toții, comentând vaccinarea, măsurile, tot, într-un limbaj pe care nu pot să-l descriu. Da, este dreptul acestei persoane să-și spună opinia. Cu toții avem acest drept să ne spunem părerea. Dar când această părere este exprimată de o persoană care se pretinde un expert și mulți oameni o cred devine o problemă. Și această persoană când este promovată - și nu numai ea - și vine cu păreri care nu sunt medical fundamentate înseamnă că avem o problemă ”, a explicat Raed Arafat.

„Noi am fost de dimineața până seara spus că ce se întâmplă nu este OK, vaccinarea nu e OK, aia nu e OK, aia nu e OK - și asta totul transmis indiferent ce mesaje s-au dat de la comitetul de vaccinare, de peste tot. De multe ori am văzut predominând mai mult partea cealaltă, și promovată,  și arătată, de social media nici nu mai vorbim. Aceste persoane trebuie să spună pe ce se bazează când vorbesc. Oamenii simpli le cred și uneori le cred mai mult decât ne cred pe noi, pentru că folosesc un limbaj pe care poate noi nu vrem să îl folosim, folosesc o chestie care arată că e superioară persoana care critică, zeflemește, înjură”, a arătat șeful DSU.

Un om simplu percepe această atitudine ca fiind una a unui om cu expertiză, „uite, știe despre ce vorbește, vorbește tare, uite ce bine vorbește”, iar acest om nu mai merge la vaccinare sau stă pe gânduri și spune: „ia stai, poate că are dreptate, nu mă mai duc” - a explicat Raed Arafat.

„Dacă un mesaj fals, nebazat pe știință, este răspândit continuu, în fiecare zi, în fiecare seară, peste tot, mai puternic decât mesajele care explică, atunci o să zică lumea poate medicii sunt proști, poate medicii nu știu”, a spus oficialul. 

Cine și ce responsabilitate poartă pentru dezinformare

El a subliniat că în acest caz o responsabilitate revine și moderatorului emisiunilor în care apar astfel de personaje, dar a recunoscut că și autoritățile au „fără discuție” o vină, pentru că nu reușesc să transmită un mesaj mai puternic.

„Am văzut și chestia cu solzii de pește. Poate că un om care nu este trecut prin școală să creadă acest lucru”, a spus Arafat. „Aceste lucruri pe care le vedem în fiecare zi nu cred că s-au văzut în alte țări, nu cred că s-au văzut în Franța sau în Danemarca, unde oamenii au început cu vaccinarea mai lent, dar vedem acum că au procente mai mari de vaccinare”, a adăugat șeful DSU.

„Responsabilitatea noastră ca și comunitate este să ne informăm de la infecționiști, de la epidemiologi, de la oameni specializați, să vedem alte țări ce fac. Am venit și am atacat vaccinurile și am spus că vacccinurile vor crea catastrofe la oameni. Atunci, hai să ne punem întrebarea: Israelul chiar vrea să ucidă toată populația lui, dacă i-a vaccinat? Sau Marea Britanie? Au milioane, unii au atins 70 la sută deja din populație vaccinată. Trebuie să ne gândim un pic mai mult. Noi ne facem rău ascultând astfel de abordări și ajungem în situația în care oamenii, bătrânii, se sperie, nu vor să se vaccineze și rezultatul va fi că vor cădea victima unor variante noi sau a unei variante delta predominante, care va începe să se răspândească mai repede, e mai infecțioasă și cei nevaccinați rămân vulnerabili”, a argumentat Raed Arafat.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri