Au fost 400 de avertizări meteo în iunie, 52 au fost cod roșu. Director ANM: Cu siguranță vom mai emite și altele

Data actualizării: Data publicării:
inundatii timis caras severin
Foto: Facebook / Meteoplus

Este cod galben de furtuni în toată țara, până miercuri la ora 10. Vor fi averse, fenomene electrice și vijelii, astăzi, mai ales vest, nord, centru și în nord-est. Izolat, vor fi condiții de grindină și se vor strânge cantități mari de apă. În scurt timp se pot depăși 40 l/mp. Temperaturile maxime se vor situa între 21 și 29 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile sudice.

Meteorologii au emis, în această perioadă, peste 400 de avertizări pentru fenomene de scurtă durată, dintre care 50 au fost de cod roșu. Cantitățile de apă înregistrează și ele recorduri. La Slobozia, în 3 zile, au căzut 185 de litri pe metrul pătrat. O cantitate de precipitații egală cu cea totală din perioada 1 septembrie - 31 mai. Plouă aproape fără oprire în România și sunt inundații peste tot în țară. 

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat la Digi24 că din 9 iunie până în prezent au fost emise 52 de coduri roșii de tip nowcasting.

"Vorbim de o depășire, în iunie 2019 am avut 52 de avertizări, acum avem deja 52. Cu siguranță vom mai emite astfel de avertizări, care le dublează pe cele generale", a explicat Elena Mateescu.

Meteorologii au prelungit atenționarea până miercuri la ora 10. Totodată este și cod roșu de inundații în județele Neamț și Timiș.

Cum va evolua vremea în zilele următoare

Marți vor fi furtuni în cea mai mare parte a țării, iar noaptea și pe parcursul zilei de miercuri, în special în est, sud, centru și la munte.

De la mijlocul săptămânii gradul de instabilitate atmosferică se va reduce. Joi vor mai fi ploi de vară după-amiaza în regiunile nordice, nord-estice și centrale și pe spații mici în rest.

În București, după orele prânzului vor fi averse, fenomene electrice și vijelii. Izolat, se vor strânge cantități însemnate de apă și vor fi condiții de grindină. Maxima se va opri la 28 de grade.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri