Școala din România unde copiii învață mindfulness

Data publicării:
copil mindfulness

Nu este un secret pentru nimeni faptul că tehnologia ne atrage foarte mult şi înseamnă o distracţie grozavă, dar şi o sursă de informaţie. Dar cum reuşim să rămânem conectaţi la realitate? Ei bine, acum există cursurile de mindfulness. Un concept nou în România, dar extrem de întâlnit şi folosit în Marea Britanie sau Statele Unite. În România, există o singură școală privată unde elevii îşi încep ziua cu ora de mindfulness.

Cursurile de mindfulness sunt practicate deja de ani buni în Statele Unite şi Marea Britanie. Iată ce spun cei mici:

„Când sunt nervos am dureri de cap şi... mă doare”.

„Atunci când corpul tău nu se poate controla înseamnă că partea nervoasă deţine controlul asupra corpului”.

„Eu îmi pierd controlul”.

„E ca şi cum ai avea un borcan în care pui sclipici şi dacă agiţi borcanul, sclipiciul este peste tot şi aşa ar arăta mintea ta. E ca şi cum te învărţi în cerc şi nu ai timp să gândeşti şi uneori loveşti lucruri şi oameni când de fapt nu vrei să faci asta”.

„Când sunt nervoasă simt asta în inima mea”.

Mindfulness este un concept în plină ascensiune. Milioane de copiii din întreaga lume sunt pregătiţi pentru viitor prin tehnici de conştientizare. Sa fii „mindfull" înseamnă să fii prezent, organizat, relaxat şi mai ales conectat la realitate.

„Potrivit cercetărilor recente, fericirea şi bunăstarea sunt recunoscute drept aptitudini. În mod normal nu le considerăm aptitudini, dar toate studiile ne arată că ar trebui să fie considerate aptitudini. Practic, nu e cu nimic mai diferit de a învăţa să cânţi la un instrument, spre exemplu”, a spus neurologul Richard Davidson.

Majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au inclus în programa lor orele şi cursurile de mindfulness. În Europa este un concept relativ nou. Una dintre puţinele şcoli cu astfel de predare este chiar în Bucureşti. Fondatorul este profesorul Richard Joannides.

Înainte de a aduce acest concept în România, Richard a urmat numeroase cursuri de mindfulness în Statele Unite şi a călătorit foarte mult, iar acum pregăteşte la rândul său profesori din Europa.

„Avem nevoie de ceva mai mult pentru copiii noştri. Lumea este mult mai complexă acum, mult mai aglomerată şi ne adaptăm atât de repede încât trebuie să-i pregătim pe copii mult mai bine. Aşa că îi învăţăm matematică, ştiinţă, engleză, literatură, dar sunt multiple alte cunoştinţe care sunt la fel de importante şi care îi vor pregăti pentru lumea în care trăiesc. Foarte mulţi oameni se uită în trecut şi spun că trebuia să fac asta sau asta şi au foarte multe greutăţi în spate şi dacă reuşim să construim un sistem operator de la o vârstă fragedă prin care ei îşi văd limitele şi reuşesc să le depăşească, iar apoi copii cad şi se ridică şi pot fi orice. Pot fi artişti, cântăreţi, oameni de afaceri. Pot face orice îşi doresc pentru că sunt eliberaţi de limite”, a spus Richard Joannides.

„Ceea ce am observat este că acum copiii conştientizează mai uşor că trec printr-o stare dificilă şi pot alege să se calmeze faţă de a trece direct în aceea stare şi a începe să plângă sau să fie supăraţi sau nervoşi”, a adăugat Lila Vasilescu, specialist mindfulness.

Să fii „mindfull” poate părea ușor, însă nu este așa. E nevoie de răbdare și de disciplină și cu cât ești mai tânăr cu atât înveți mai ușor. 

„În primul rând mindfulness cere foarte multă răbdare şi disciplină. Pentru mulţi poate părea o simplă metodă, o chestie care acum pare la modă, pe care vrem s-o preluăm pentru că pare a fi ceva fain. Mindfulness are foarte multă ştiinţă în spate de fapt şi de drept. Până la urmă şi mindfulness dacă e s-o luam ca practică merge foarte mult în zona simţurilor, în a-i conecta pe copii cu corpul lor, să ştie cum se simt în anumite momente, când trăiesc anumite emoţii, când trec prin anumite stări, pe care poate nu şi le pot explica şi atunci mindfulness vine foarte mult pe zona aceasta de a cobor în corp, de a ne conecta cu simţurile noastre ceea ce mai departe face ca munca cu emoţiile şi cu toate celelalte curicule să fie mai uşoară”, a spus Lila Vasilescu.

Creierul este un muşchi şi dacă îţi antrenezi creierul şi îl pregăteşti îţi construieşti noi căi neurologice. Aşa că la o vârstă fragedă creierul este foarte maleabil şi plin de potenţial.Asta este o aptitudine pe care o poţi antrena precum un muşchi. Ştiinţa ne-a dovedit că creierul uman este maleabil şi poate fi antrenat”, a adăugat Richard Joannides.

Conceptul de mindfulness derivă din tehnicile budiste de meditaţie şi a fost introdus in lumea occidentală de Jon Kabat-Zinn, un psihoterapeut care spune că meditaţia îi ajută pe oameni să scape de stres, anxietate, şi ameliorează diferite boli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri