Ministrul Mediului anunță controale la minele din țară pentru ca „o catastrofă de mediu” precum cea de la Praid să nu se repete

Data publicării:
mircea fechet
Foto: Mircea Fechet/ Facebook

Ministrul Apelor, Pădurilor şi Mediului, Mircea Fechet, a dispus controale la exploatările miniere pentru ca „o catastrofă de mediu” precum cea de la Salina Praid „să nu se repete nicăieri în România”. Potrivit ministrului, echipe mixte de control vor verifica obiective miniere - guri de mină, halde de steril, iazuri de decantare - cu risc potenţial de poluare a resurselor de apă.

„Colegi din Ministerul Mediului, Apele Române (ANAR) şi Garda Naţională de Mediu (GNM) vor merge pe un plan de acţiuni, în etape, cu echipe mixte de control care să verifice obiectivele miniere – guri de mină, halde de steril, iazuri de decantare – unde există risc potenţial de poluare a resurselor de apă. Vreau să comunicăm transparent dacă astfel de exploatări sunt sau pot să devină surse de poluare difuză ori punctuală a apelor de suprafaţă şi subterane, dar şi a mediului în general”, afirmă ministrul Mediului pe Facebook.

Potrivit oficialului, scopul acestor acţiuni este de a preveni alte dezastre de mediu.

„Vreau să ne asigurăm că, în cazul în care se constată nereguli în ceea ce priveşte autorizaţiile de mediu şi cele de gospodărire a apelor sau abateri în funcţionare (şi mă refer aici în special la instalaţiile de epurare înainte de evacuare şi la iazurile de decantare, devieri ale unor cursuri pentru facilitarea extracţiei), toate măsurile de conformare sunt aplicate imediat. Fără excepţii”, a subliniat Mircea Fechet.

Ministrul a reamintit că, în ultimii 25 ani, au existat mai multe cazuri de poluări accidentale, depăşiri ale parametrilor de calitate şi nereguli în exploatarea sau conservarea instalaţiilor.

„Fosta platformă minieră Isipoaia din Suceava, mina Băiuţ, Baia Mare şi Baia Borşa din Maramureş, ca să dau doar câteva exemple, sunt locuri în care lipsa de acţiune în punerea în siguranţă a galeriilor miniere a dus la catastrofe ecologice. Unda de poluare a ajuns fie pe teritoriul unor arii naturale protejate, fie în Tisa, Dunăre sau Marea Neagră”, a precizat ministrul.

Fechet spune că în toate aceste cazuri natura „a plătit preţul lipsei de reacţie”, iar vinovaţii au fost sancţionaţi, pentru că legea e clară: „Poluatorul plăteşte”.

„Cine administrează, exploatează şi extrage resursele naturale nu are voie să ignore sistematic avertismentele specialiştilor, sub pretextul lipsei de bani pentru investiţii care ţin de siguranţa obiectivului, a celor care lucrează în exploatare şi a turiştilor. Mediul nu e o resursă infinită, iar cine îl distruge, plăteşte. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Praid. Colegii de la Apele Române sunt în teren, evaluează daunele, care se vor adăuga celor provocate comunităţii locale”, conchide ministrul Mediului.

Sâmbătă, ministrul Mircea Fechet afirma că fiecare litru de apă proaspătă care se infiltrează în salina de la Praid, deja inundată cu milioane de litri de apă, duce la evacuarea din salină a altui litru de apă cu sare, în condiţiile în care salinitatea în interiorul minei a ajuns aproape la pragul de saturaţie, adică aproximativ 300 de grame de sare la fiecare litru de apă.

„Ne aflăm acum în situaţia în care a fost inundată o mină de sare şi avem deja un veritabil dezastru ecologic. Nu pot să nu mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă discutam despre un alt tip de zăcământ, dacă discutam despre un iaz de decantare cu cianură, dacă discutam de o mină de cupru sau de un alt tip de zăcământ. Cu alte cuvinte, se putea şi mai rău am putea spune, dar eu sper că ne vom învăţa cu un cost extrem de ridicat, dar vom învăţa lecţiile pe care ar fi trebuit să le fi învăţat de mult în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Praid”, a comentat ministrul, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv, conform News.ro.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară pentru retragerea la pensie se află la mii de kilometri. Totuși, europenii au o opțiune...
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Punctaj la pensie, majorat cu 50% pentru un pensionar. Casa de Pensii, înfrângere uriașă în instanță
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu