VIDEO & FOTO. Carmen Dan, în zonele afectate de inundații: Putem face și evacuări forțate

Data actualizării: Data publicării:
carmen dan inundatii

Inundaţii în judeţul Covasna, după o viitură puternică pe Olt. E acolo de aseară ministrul Apelor, Ioan Deneş, iar în această dimineață a ajuns cu elicopterul şi ministrul de Interne, Carmen Dan, alături de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Încă tratăm situația ca fiind de foarte mare risc. Cetățenii au fost în pericol și pentru noi asta e principala îngrijorare”, a spus Carmen Dan.

Întrebată ce se poate face dacă oamenii aflați în pericol nu vor să-și părăsească locuințele, ministrul a răspuns: „Evacuarea poate fi și forțată. Putem lua și această decizie, în funcție de evaluări. Decizia de evacuare o iau primarul și prefectul”.

Ne pregătim pentru încă o perioadă de ploi, de mâine până duminică dimineața”, a avertizat Carmen Dan.

A fost o noapte de coşmar în localitatea Baraolt din judeţul Covasna. Viitura puternică pe rîul Olt riscă să rupă un dig şi să inunde zeci de case. Autorităţile au intervenit pentru a consolida digul cu saci de nisip şi au decis încă de aseară să evacueze 300 de localnici. Mulţi însă au refuzat să plece.

180315_INUNDATII_CARMEN_DAN_01_INQUAM_Photos_Adel_Al-Haddad
180315_INUNDATII_CARMEN_DAN_01_INQUAM_Photos_Adel_Al-Haddad

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

În ajutorul pompierilor din Covasna au venit şi colegi din Mureş şi Bacău, iar cei din Prahova au trimis o barcă pneumatică.

Inundatii au fost şi în Teleorman. 16 localităţi au fost inundate acolo şi sunt, de două zile, drumuri pe care nu se poate circula. Situaţia se poate înrăutăţi deoarece este cod portocaliu pe cursul unui râu şi galben pe altul. Sute de gospodării au fost inundate şi în Mureş, Harghita şi Braşov.

Inundaţiile nu au ocolit nici judeţul Sibiu. Aici, apele râului Târnava Mare au blocat drumul judeţean 142 E, în apropierea localităţii Alma. Maşinile nu pot înainta, pentru că este acoperită complet o porţiune de 200 de metri de drum, situată chiar pe malul râului umflat, atât de precipitaţiile din ultimele zile, cât şi ca urmare a topirii zăpezilor. Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii, care este valabil până la prânz, şi pentru o porţiune din cursul Târnavei Mari, care trece prin Harghita. În aval, inclusiv în judeţul Sibiu, este valabil un cod galben.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri