Video Ilie Bolojan, după întâlnirea cu sindicaliștii: „Propunerile vor fi analizate”. Cum arată proiectul de lege pregătit de Guvern

Data actualizării: Data publicării:
bolojan sindicalisti
Întâlnirea premierului Ilie Bolojan cu reprezentanții confederațiilor sindicale. Foto: gov.ro

Ilie Bolojan a avut, astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire de aproximativ o oră și jumătate cu reprezentanții celor cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național pentru a discuta măsurile propuse de Guvern în actualul context economic și social pentru reducerea deficitului bugetar. După întrevedere, premierul a spus că propunerile sindicaliștilor vor fi analizate și, „în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale”.

Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare anunțate de Ilie Bolojan poate fi consultat AICI.

Bogdan Hossu, după întâlnirea cu Ilie Bolojan: Măsurile sunt focalizate numai către lucrători şi pensionari

ACTUALIZARE 10.48 Liderul sindical CNS „Cartel Alfa” Bogdan Hossu a precizat, după întâlnirea cu premierul, joi la Palatul Victoria, că a fost convocat vineri de la 12.00 Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

El a mai spus că sindicaliştii i-au atras atenţia premierului că măsurile sunt focalizate „numai către lucrători şi către pensionari” şi că, în condiţiile actuale, „neexistând o distribuţie uniformă a efortului de strângere a curelei”, vor fi „conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”.

Întrebat care au fost revendicările sindicaliştilor la întrevederea cu premierul Ilie Bolojan, Hossu a spus că ceea ce speră, completând că mâine vor veni cu „materialul pregătit”, este că la ora actuală, măsurile globale anunţate miercuri de șeful Guvernului.  El a adăugat că sindicatele nu ştiu textul legii și că îl vor primi „cam în două-trei ore”.

„Sperăm ca în etapa actuală, nu vor fi alte măsuri, singurul lucru care va avea efect asupra concedierilor fiind că la rectificarea bugetară insitutţiile nu vor primi bani suplimentari, deci vor trebui să se încadreze în valoarea bugetată până la ora actuală”, a explicat Hossu.

Chestionat dacă, în aceste condiţii, vor fi daţi oameni afară sau se va recurge la varianta celor cinci zile de concediu neplătite, liderul „Cartel Alfa” a precizat că este posibil acest lucru.

„Dar este greu de spus, pentru că se va negocia la fiecare ordonator de credite în parte. Însă este clar că la rectificare nu vor primi bani în plus. Adică dacă au 100 de lei în buget, trebuie să se descurce cu 100 de lei. (...). Deci soluţia este ori dau oameni afară, ori recurg la cele cinci zile neplătite, dar asta va fi ca rezultat al discuţiei cu partenerii sociali de pe planul local”, a subliniat Hossu.

Discuțiile cu Ilie Bolojan au fost doar despre faptul că instituţiile bugetare nu vor primi bani în plus la rectificare, iar concluzia „de bun simţ” a fost că ori se vor face disponibilizări, ori se va recurge la varianta cu zile de concediu neplătite, a adăugat Bogdan Hossu.

„Însă acum, cu aplicarea reducerii de sporuri, resursele financiare pe ordonatori cresc”, a explicat el.

Referindu-se la impactul creşterii TVA, președintele „Cartel Alfa” a declarat că această măsură duce la o scădere de 15% a nivelului de trai numai de aici.

Despre varianta posibilă ca acele sporuri plafonate să fie trecute pe salarii sau pe alte variante de sporuri, Hossu a spus că pe salarii „nu pot trece, pentru că legea de salarizare bugetară nu permite acest lucru”.

„Singurul lucru pe care i l-am semnalat şi noi premierului este faptul că anumite instituţii bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului, adică legea se referă numai la sporul de condiţii vătămătoare, dar mai sunt şi alte sporuri care s-au inventat”, a mai spus el.

Potrivit liderului sindical, discuţiile au fost axate pe „măsurile anunţate ieri în conferinţă” de către premier.

„I-am atras atenţia domnului premier că măsurile sunt focalizate numai către lucrători şi către pensionari şi că, în condiţiile actuale, neexistând o distribuţie uniformă a efortului de strângere a curelei, vom avea, ei, în principal, noi, din punct de vedere organizatoric, mari probleme, pentru că vor fi conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”, a avertizat Bogdan Hossu.

Întrebat despre scăderea pragului de la care vor fi plătite contribuţiile la sănătate, în cazul pensionarilor, de la 4.000, la 3.000 de lei, liderul „Cartel Alfa” a răspuns că acest prag a fost stabilit „pur contabil”.

„Este pur contabil, dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că au constatat că numărul de contribuabuli era prea mic şi, ca să mărească numărul, au coborât pragul”, a conchis Hossu.

ACTUALIZARE 10.31 Șeful Executivului a mai spus că mâine vor continua consultările cu cei de la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

„România are nevoie atât de măsuri structurale pentru a crește credibilitatea pe piețele financiare și în rândul investitorilor, cât și de soluții care să corecteze nedreptățile și dezechilibrele, pentru a reconstrui încrederea cetățenilor noștri. Sindicatele și patronatele sunt partenerii noștri. Dialogul început astăzi va continua în mod constant. Mâine va avea loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia vom continua consultările”, a afirmat prim-ministrul Ilie Bolojan, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

La consultările de astăzi de la Palatul Victoria, reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor au discutat despre măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea veniturilor, precum și despre impactul social și economic al acestora.

Premierul Ilie Bolojan a precizat că propunerile reprezentanților sindicali vor fi analizate, iar în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale.

sindicalisti bolojan
Întâlnirea premierului Ilie Bolojan cu reprezentanții confederațiilor sindicale. Foto: gov.ro

La întrevederea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, alături de prim-ministru, vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Jurca, iar din partea sindicatelor, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) Frăția, Leonard Bărăscu, președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu, și reprezentantul Sindicatului Național „Forța Legii”, Marius Sepi.

Știrea inițială

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Din partea Blocului Național Sindical (BNS), la această întâlnire participă domnul Mircea Burlacu, vicepreședinte al confederației, a transmis BNS, într-o informare de presă.

BNS precizează că întrevederea nu are caracterul unei reuniuni formale a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS), ci este o consultare directă între Guvern și organizațiile sindicale reprezentative. Reprezentanții sindicaliștilor vor face declarații, după încheierea discuților cu șeful Executivului.

Ilie Bolojan a anunțat, într-o conferință de presă susținută miercuri la Palatul Victoria, măsurile fiscale pe care le va lua Guvernul pentru reducerea deficitului bugetar. Potrivit premierului, TVA va crește de la 19% la 21%, cu excepția unor produse care rămân la cota de 11% (alimente, medicamente, lemne pentru foc). Executivul va mări și acciza la alcool, țigări și combustibili și va plafona pensiile și salariile bugetarilor până la anul inclusiv. În plus, pensiile de peste 3.000 de lei vor fi impozitate. Măsurile urmează să fie implementate de la 1 august.

Întrebat dacă e deschis să primească reprezentanții sindicatelor la discuții și ce opinie are că mulți angajați amenință cu greva generală, precum cei din Sănătate, Ilie Bolojan a spus că personalul medical nu va fi afectat de măsurile fiscale și „nu există niciun fel de motiv să facă grevă”. El a confirmat că are întrevedere cu sindicaliștii astăzi. 

„Cei din sănătatea nu au niciun motiv să facă grevă pentru că nu le sunt afectate drepturile salariale. Există doar categoria TESA, care este afectată de sporul de condiții vătămătoare. Gândiți-vă că și dumneavoastră lucrați în birouri și nu ați sporul de condiții vătămătoare în fața unui calculator. Dar personalul medical, mă refer la medici și asistente, nu are niciun fel de afectare pe aceste măsuri. Prin urmare, nu există niciun fel de motiv să facă grevă, dar sigur, sunt deciziile sindicatelor”, a explicat Ilie Bolojan, în conferința de presă de ieri.

„În ceea ce privește dialogul cu sindicatele, am avut un contact cu dânșii și mâine sau poimâine, cu siguranță ne vom vedea pentru a putea discuta despre aceste propuneri. În condițiile în care sunt observații pertinente, nu doar de la sindicate, ci de la asociații patronale, de la toți cei interesați din administrație, cu siguranță avem câteva zile pentru ca să fie pe de-o parte analizate și dacă sunt, așa cum v-am spus, bune și pot fi integrate, nu văd de ce nu ar putea fi acceptate”, a mai spus prim-ministrul.

Blocul Naţional Sindical a transmis, miercuri seară, că măsurile anunţate de Ilie Bolojan „sunt dureroase” şi nu au fost discutate cu partenerii sociali.

„Nu cred că poate să regleze cu noi îngheţarea pensiilor, că nu noi hotărâm îngheţarea pensiilor, a salariilor. Chestiunea asta e cusută cu aţă albă. El vine şi ne face bine cu forţa şi pe noi nu ne întreabă?”, a declarat vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu.

Șeful BNS mai spune că „toată povara se duce în spinarea consumatorului final”.

Salariații ANAF, Ministerul de Finanțe, MIPE, Apelor Române, grefierii au protestat, în fiecare zi a acestei săptămâni, nemulțumiți că le scad veniturile după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care taie sporurile pentru condiții vătămătoare.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară pentru retragerea la pensie se află la mii de kilometri. Totuși, europenii au o opțiune...
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Punctaj la pensie, majorat cu 50% pentru un pensionar. Casa de Pensii, înfrângere uriașă în instanță
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu