Indiciul pe care îl au polițiștii care anchetează cazul bancomatelor aruncate în aer în Otopeni

Data actualizării: Data publicării:
Indiciul pe care îl au polițiștii care anchetează cazul bancomatelor aruncate în aer în Otopeni
FOTO: amator

Polițiștii din Ilfov îi caută pe cei care au aruncat în aer bancomatele din Otopeni și au stabilit că modul de operare este importat din alte state din Europa, unde au fost comise fapte similare, în care sunt implicați și cetățeni români.

"Acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani. Din datele existente, a reieşit faptul că, în comiterea unor astfel de infracţiuni în statele europene sunt implicaţi şi cetăţeni români, întrucât autorităţile din aceste state au probat activitatea infracţională a unor grupuri de români (ex. - Austria şi Spania)", a transmis Poliția Română.

În cazurile înregistrate în România, poliţiştii desfăşoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz şi cu sprijinul specialiştilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române.

De asemenea, în instrumentarea cazurilor, se cooperează, la nivel european, cu Europol. Au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autorităţile din Spania, Italia, Franţa, Germania şi Austria, în cadrul cărora s-a realizat un schimb de bune practici. 

Poliție a mai transmis că au fost cinci furturi din bancomate prin explozie în acest an. Făptuitorii au fost identificaţi, iar în trei dintre cazuri au fost arestaţi preventiv.

"Poliţiştii au depistat în flagrant delict, la data de 20 martie, în localitatea Ozun, judeţul Covasna, doi bărbaţi, cu vârste de 25, respectiv 38 de ani, în timp ce ar fi sustras bani dintr-un bancomat prin producerea unei deflagraţii. Ulterior, în municipiul Braşov, într-o benzinărie, a fost depistat un alt bărbat, care le-ar fi facilitat transportul", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cei trei bărbaţi sunt bănuiţi şi de distrugerea bancomatelor şi furtul de bani comise în Sinaia, în anul 2020.

De asemenea, la începutul anului, doi bărbaţi ar fi distrus, prin utilizarea unei substanţe explozive, un bancomat din incinta unei societăţi comerciale, din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, şi ar fi sustras cutii în care erau depozitate sume de bani.

"Faţă de persoanele în cauză a fost dispusă măsura reţinerii. Ulterior, acestea au fost prezentate instanţei de judecată, care a dispus arestarea preventivă", arată sursa citată.

În alte două cazuri de acest fel, comise în Timiş şi Arad, au fost identificate persoanele bănuite, cercetările fiind continuate în vederea probării activităţii infracţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri