Ionel Dancă răspunde Asociaţiei Municipiilor: Alocarea a 63% din impozitul pe venit direct către autorităţile locale, suficientă

Data publicării:
seful cancelariei prim-ministrului ionel danca vorbeste la guvern palatul victoria
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat, vineri, că propunerea Guvernului de alocare a minim 63% din impozitul pe venit direct către autorităţile locale, care se regăseşte în proiectul legii bugetului de stat, este una care ar trebui să fie suficientă pentru nevoile acestora. Precizarea a fost făcută în contextul în care Asociaţia Municipiilor din România a cerut o alocare de 65%.

"Există o discuţie între Guvern şi asociaţiile reprezentative ale autorităţilor locale, fie că vorbim de Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor sau a Comunelor, cu privire la acest mecanism. Discuţiile sunt deschise în continuare. Propunerea Guvernului a fost de alocare a minim 63% din impozitul pe venit direct către autorităţile locale.

Credem că soluţia finală, regăsită şi în proiectul legii bugetului de stat, este una care ar trebui să fie suficientă pentru nevoile autorităţilor locale. Este o soluţie discutată cu reprezentanţii comunităţilor locale", a spus Dancă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) cere Guvernului să aloce 65% din impozitul pe venit la bugetele municipiilor, oraşelor şi comunelor, în creştere cu două puncte procentuale faţă de cei 63% prevăzuţi în proiectul de buget.

"Vă reamintim că angajamentul reprezentanţilor Guvernului la cele două întâlniri a fost în sensul consultării structurilor asociative pe teme de interes pentru administraţia locală, dar şi în sensul unei proiecţii bugetare pentru anul 2020, care să cuprindă o alocare directă din impozitul pe venit de 65% către municipii. În cadrul Adunării Generale a AMR, aţi revenit şi aţi făcut referire la o alocare de 64% din impozitul pe venit. Constatăm cu surprindere că proiectul de buget pe anul 2020 prevede alocarea directă către municipii, oraşe şi comune a doar 63% din impozitul pe venit colectat la nivelul unei unităţi administrativ-teritoriale", se arată într-o scrisoare transmisă prim-ministrului Ludovic Orban.

Reprezentanţii Comitetului director al AMR îi mulţumesc premierului pentru disponibilitatea arătată în dialogul cu Asociaţia Municipiilor din România în cadrul întâlnirilor din 19 noiembrie şi 9 decembrie, dar îi solicită să respecte alocarea de 65%.

"Ne exprimăm nemulţumirea faţă de nerespectarea angajamentelor asumate şi vă solicităm alocarea iniţială directă a unei cote de 65% la bugetele locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit", se mai arată în scrisoare.

Redactare G.M.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri