Jandarmeria Română a aplicat 444 de amenzi la protestele de miercuri seara, în valoare de peste 260.000 de lei

Data actualizării: Data publicării:
Manifestanți anti-mască în Piața Victoriei.
Protest în Bucureşti, 31 martie 2021. Manifestanții au demonstrat împotriva obligativității de a purta mască și împotriva restricțiilor impuse de autorități. Foto: Inquam Photos / George Călin

Jandarmeria Română a asigurat măsurile de ordine și siguranță a participanților la protestele care au avut loc joi seara, în 44 de localități, aplicând amenzi în valoarea de peste 260.000 de lei, anunță reprezentanții instituției într-un comunicat.

"Jandarmeria Română a asigurat măsurile de ordine și siguranță a participanților la protestele care au avut loc ieri, în 44 de localități. Permanent, pe timpul desfășurării acestor manifestații, echipele de dialog ale Jandarmeriei au adus la cunoștința participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele legale ale nerespectării acestora.

Până la acest moment, au fost aplicate organizatorilor și participanților 444 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 264.250 de lei, în principal, pentru nedeclararea manifestațiilor, desfășurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricționarea circulației și permit deplasarea în afara locuinței pentru motive strict reglementate, precum și pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară.

În 10 dintre cele 44 de localități în care au avut loc manifestații publice, s-a depășit numărul maxim de participanți prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane.

Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţia României şi Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine, astfel încât toate protestele să se desfăşoare în deplină siguranţă și va interveni ferm pentru a opri toate manifestările care tulbură ordinea publică. În continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea și sancționarea tuturor persoanelor care au încălcat legea", transmit reprezentanții Jandarmeriei. 

Citește și: VIDEO Noi proteste față de restricțiile din pandemie. Participare mai slabă și acțiuni pașnice în a patra seară a manifestațiilor

Și opt lideri ai partidului AUR, considerați organizatorii protestului violent de luni seara din București, au fost amendați. George Simion, Diana Șoșoacă, senatorul Claudiu Târziu și alți cinci politicieni AUR vor trebui să plătească câte 15.000 de lei.

Proteste în Capitală și în țară pentru a patra seară la rând

A fost a patra seară la rând când oamenii au ieșit să-și exprime nemulțumirea față de obligativitatea purtării măștii și limitarea circulației. Unii participanți au fost deja amendați zilele trecute, dar asta nu i-a oprit să continue protestul. Oamenii au fost însă pașnici de această dată.

în Capitală oamenii au plecat în marș din Piața Universității spre Obor - Ștefan cel Mare și Piața Victoriei. Un traseu mai puțin obișnuit pentru proteste în București, dar scopul a fost de a strânge cât mai mulți susținători. Într-un final, nu s-au strâns mai mult de 400 de protestatari și, din fericire, au fost pașnici.

„Libertate! Libertate!” s-a strigat din nou și la Constanța.

Ceva mai multă agitație a fost la Brăila, unde au mărșăluit aproape 300 de oameni. „Libertate! Libertate!”, au strigat la rândul lor.

La Oradea s-au strâns în centrul orașului aproximativ 200 de manifestanți. Aceștia au scandat împotriva autorităților și au dat foc măștilor.

Proteste au fost și la Arad, la Cluj-Napoca și în Slatina.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri