Maria Grapini: Patru voturi diferență pentru Kovesi, nesemnificative. Consiliul UE are în mână un as

Data actualizării: Data publicării:
grapini FB 2-3

Europarlamentarul Maria Grapini, afiliată grupului socialiștilor europeni, minimizează șansele Laurei Codruța Kovesi de a deveni procuror-șef european. Ea a declarat miercuri, la Digi24, că diferența de patru voturi cu care Laura Codruța Kovesi a câștigat în Comisia LIBE - fiind astfel propunerea Parlamentului European pentru șefia Parchetului European - este nesemnificativă, iar rezultatul prevalent va fi probabil cel din Consiliul Uniunii Europene, unde votul a fost câștigat de candidatul francez, la o diferență mult mai mare decât fosta șefă a DNA. În acest moment, Consiliul are în mână „un as”, apreciază Maria Grapini, care susține că această instituție a Uniunii Europene are putere de decizie mai mare decât a Parlamentului European.

Maria Grapini crede că Laura Codruța Kovesi a câștigat votul de miercuri din Comisia LIBE pentru că „au fost foarte multe dezinformări”. 

- Cum a venit vestea? a fost întrebat europarlamentarul în direct la Digi24.

Maria Grapini: Eu am numărat buletinele. Am fost prima care am știut.

- Cum ați primit rezultatul?

- Nu era o miză personală. Vestea e că sunt patru voturi diferență, nesemnificativ după voturile din Consiliu, unde știm bine că candidatul Franței are 50 de puncte.

- Patru voturi peste înseamnă că a câștigat...

- Nu e vorbat de câștig. Aici e cu codecizie. Se merge cu primul candidat cu cele mai multe voturi, se merge cu același candidat la negocierile cu Consiliul.

- Ce înseamnă asta pentru dvs? Ieri au fost discuții aprinse, i-ați pus întrebări. Nu o doriți pentru această poziție? De ce?

- Nu e vorba de dorința mea. Pentru o asemenea funcție, trebuie un om cu foarte mare experiență. Chiar ieri, CSM nu i-a acordat gradul profesional, deci a fost o dezinformare în dosar.

- Și totuși a câștigat.

- Eu vă răspund la întrebarea de ce am fost critică. Personal, nu am interferat cu ea, nu am avut dosar, sper să nu am.

- De ce credeți că a câștigat și votul de azi?

- Pentru că au fost foarte multe dezinformări. La audieri au fost cel puțin trei minciuni. Că a destituit-o CCR. Nu doar că e minciună, e și probitatea profesională, cum să spui, fost şef DNA, că te-a destituit CCR, când Constituția spune că preşedintele semnează decretul de schimbare. Și spune: nu m-a chemat ca parte Curtea Constituțională. E o mare minciună.

- Și Bruxelles-ul a crezut aceste lucruri?

- Nu e Bruxelles-ul, să nu generalizăm. Au fost 12 membri, dintre care vreo 5 români, care au votat. 12. Brux nu stă în 12 oameni.

- Putem considera că va fi șeful Parchetului European?

- Nu putem spune cine va fi, pentru că e de luat încă o decizie și va fi o negociere. Principiul e următorul: instituția care a obținut cele mai multe voturi, are prima șansă, pentru că diferența de voturi e mai mare la Consiliu. Eu vpăă spun următorul lucru, ca raportor și negociator la multe rapoarte: întotdeauna, Consiliul are putere mai mare decât Parlamentul. În negocieri, poziția Consiliului nu o putem schimba. Pe bună dreptate acum, Consiliul are în mână un as.

- De ce nu ar ține cont de acest rezultat în favoarea lui Kovesi?

- Poate să țină, dar dacă votul în Consiliu e cu 22 de voturi mai mult și aici e doar cu 4...

- De ce ar fi împotrivă?

- Dacă în Consiliu votul e cu 22 de voturi mai mult, iar aici doar cu 4, dacă ați fi persoaneă neutră, ce vot ați lua?

- Ce se negociază?

- Pentru a cădea de comun acord, cele două instituții, Parlamentul și Consiliul, care să fie candidatul. Fiecare se duce pe masă cu rezultatul votului din instituția pe care o reprezintă. Din păcate, nu s-a votat în plenară, ci doar în LIBE, pentru că în CONT a fost doar o opinie. Atunci, reprezentantul Parlamentului European, preşedintele LIBE,  se duce cu rezultatul votului de aici, doar cu un candidat, cu Kovesi. Consiliul vine cu candidatul care a ieșit pe locul 1 la votul în Consiliul, candidatul Franței. Diferența fiind foarte mare, ce argumente să aducă președintele Moraes, să spună: Parlamentul o vrea pe Kovesi. Ce argumente să aducă?

- Cristian Preda spunea că e doar un simplu pas.

- Cum poate să spună un europarlamentar așa ceva?! Eu vă spun pe procedură. Cum să fie doar un pas și s-a rezolv problema? De multe ori plecăm de la Parlament cu un text și ieșim după negocieri cu alt text. Dacă diferența era majoră, cum a fost în Consiliu, mai avea șansă reprezentantul în Parlament să spună totuși, suntem parlament....

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri