MAE: 127 de români blocați în Maroc au cerut ajutor pentru a fi repatriați. Vor fi preluați și 53 de cetățeni străini

Data publicării:
avion tarom pe pista de aterizare
Cetățenii români care au rămas în Maroc vor fi aduși în țară cu o aeronavă TAROM. Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

127 de români au cerut ajutor pentru a fi repatriați din Maroc, în condițiile în care aproape toate zborurile din această țară au fost suspendate de teama Omicron, noua variantă a coronavirusului SARS-CoV2. Avionul care îi va aduce pe români în țară va prelua și 53 de cetățeni străini, potrivit Ministerului de Externe.

MAE continuă demersurile pentru organizarea zborului de repatriere a cetățenilor români blocați în Maroc. Până la acest moment, pe baza solicitărilor de asistență consulară primite de către misiunea diplomatică de la Rabat, 127 de cetățeni români au cerut să fie repatriați, arată un comunicat al instituției.

„De asemenea, prin coordonarea pe linie consulară realizată de către Ambasada României la Rabat cu Delegația UE și misiunile celorlalte state membre UE acreditate în Maroc, vor fi preluați pe zborul de repatriere și 53 cetățeni europeni (15 polonezi, 13 croați, 10 maghiari, 4 bulgari, 3 germani, 3 greci, 2 sloveni, 2 lituanieni și un austriac)”, se arată în comunicat.

Ambele liste de pasageri vor fi finalizate și transmise operatorului aerian până joi dimineață.

Reprezentanții misiunii diplomatice în Maroc și consulul onorific al României la Marrakesh se află în contact permanent cu cetățenii români care au solicitat sprijin consular și îi vor asista în cadrul formalităților de repatriere, se arată în comunicat.

Cetățenii români care au rămas în Maroc vor fi aduși în țară cu o aeronavă TAROM, a anunțat marși premierul Nicolae Ciucă. Zborul este programat pentru 2 decembrie.

Românii care se află în Maroc și care nu găsesc zbor de întoarcere în țară pot contacta Ambasada României la Rabat: +212 537 72 14 93; +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +212 67 99 77 75.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri