Ministrul Educației, despre testele de salivă în școli, pe modelul Italiei: Pot fi un semnal de alarmă că există o problemă

Data actualizării: Data publicării:
ministrul educatiei face un gest larg cu mana ridicata
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că varianta testelor de salivă în școli ar putea fi luată în calcul, cel puțin pentru o anumită categorie de elevi și profesori. Până acum, testarea în școli a fost inexistentă, a declarat ministrul la Digi24.

Întrebat despre testele de salivă folosite în Italia la copiii care revin la școală de luni, 26 aprilie, Cîmpeanu a precizat că va discuta această variantă la nivelul Guvernului. 

"Am avut o propunere în comitetul interministerial, urmează să formalizăm această solicitare și să se discute la nivelul Guvernului", spune ministrul Educației. 

Sorin Cîmpeanu a mai fost întrebat la Digi24 dacă testarea ar putea să înceapă până săptămâna viitoare: "Ar trebui să se întâmple, pentru că nivelul de testare în școli a fost inexistent". 

Ministrul ar dori testarea cel puțin a elevilor cu simptome și a celor care au în jur cazuri confirmate, dar și a angajaților din educație care au suspiciuni că ar putea fi infectați.

"Oricum aceste teste trebuie să fi validate printre teste Real Time PCR, dar sunt un semnal de a atrage atenția că există o problemă”, a mai spus Cîmpeanu.

Italia va redeschide şcolile cu prezenţa copiilor în clase începând cu 26 aprilie, iar autoritățile sanitare intenţionează să introducă teste de salivă pentru elevi, a anunţat secretarul de stat pentru educaţie, Rossano Sasso. Testele de salivă sunt potrivite pentru copii şi se pot utiliza la scară largă. Acestea pot fi integrate cu uşurinţă în sistemul educaţional zilnic şi necesită puţin efort, susțin oficialii italieni.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri