Pfizer anunță că o a treia doză de vaccin ar putea fi necesară în cel mult 12 luni de la vaccinare

Data actualizării: Data publicării:
persoana cu manusa care tine in mana o doza de vaccin pfizer
Foto: Profimedia Images

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că cei imunuzați cu vaccinul produs de compania pe care o conduce, în colaborare cu BioNTech, vor avea nevoie, cel mai probabil, de o a treia doză, adică de încă un rapel în termen de 12 luni de la vaccinarea completă. Bourla a mai spus că există posibilitatea ca oamenii să fie nevoiți să se vaccineze anual pentru a fi protejați împotriva noilor tulpini ale virusului. 

„Este extrem de important să suprimăm grupul de persoane care pot fi susceptibile la virus”, a declarat Bourla, potrivit CNBC. CEO-ul  companiei Pfizer a precizat că vaccinurile vor fi un instrument esențial în lupta împotriva noilor variante de coronavirus, care s-au răspândit la nivel global. 

Cercetătorii încă nu știu cu exactitate cât durează protecția împotriva virusului după ce o persoană a fost complet vaccinată. Pfizer a declarat la începutul acestei luni că vaccinul său are o eficiență de peste 95% până la șase luni după efectuarea celei de-a doua doze. Și vaccinul Moderna, care utilizează o tehnologie similară cu cea folosită de Pfizer, s-a dovedit a fi eficient până la șase luni.

Datele Pfizer s-au bazat pe studiul a cel puțin 12.000 de participanți vaccinați. Cu toate acestea, cercetătorii spun că mai sunt necesare analize și studii pentru a determina dacă protecția durează și după cele șase luni.

Încă de la finele lunii februarie, Pfizer şi BioNTech anunțau că testează o a treia doză din vaccinul anti-Covid-19, pentru a înţelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum cea britanică și cea apărută în Africa de Sud.

„Avem în vedere mai multe etape pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, afirma atunci, într-un comunicat, Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.

Și Moderna va introduce o a treia doză de vaccin

Un anunț similar a fost făcut la începutul acestei săptămâni și de compania Moderna, care speră ca în această toamnă să aibă disponibilă o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul anti-Covid pe care îl produce. Potrivit directorului general al companiei farmaceutice americane, Stephane Bancel, doza ar fi menită să ofere o mai mare protecție împotriva Covid-19. 

"Vreau să mă asigur că din toamnă vor fi disponibile doze suplimentare de vaccin, pentru a proteja oamenii în viitorul sezon de toamnă-iarnă în SUA", a afirmat Bancel.

Declaraţiile acestuia vin la o zi după ce compania Moderna a anunţat că vaccinul său actual pentru Covid-19 are o eficacitate de peste 90%, la şase luni după administrarea celei de-a doua doze.

Institutul Național pentru Sănătate al SUA a început să testeze luna trecută o varietate de oferte din partea Moderna, pentru utilizarea unei a treia doze de vaccin. Aceasta ar urma să crească protecţia imunitară, în contextul temerilor crescute legate de apariția unor variante noi ale virusului, printre care cea africană.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri