Cum poți să votezi fără să mergi la secție, la prezidențiale, din Diaspora

Data actualizării: Data publicării:
pppp

Pe site-ul www.votstrainatate.com, Partidul Național Liberal explică românilor care locuiesc în Diaspora cum pot să voteze la alegerile prezidențiale chiar de acasă. 

Mai exact, pentru a vota prin corespondență, românii care locuiesc în Diaspora trebuie să se înregistreze pe portalul AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) până pe 11 septembrie 2019. Apoi, aceștia aleg modalitatea de transmitere a votului, adică felul în care votul ajunge în România: fie plicul se trimite prin poștă, gratuit sau plicul se poate duce la ambasada / misiunea diplomatică din țara respectivă, arată site-ul www.votstrainatate.com

PNL informează că în intervalul 16 septembrie – 17 octombrie 2019 autoritățile române expediază plicurile care conțin toate documentele necesare votării tuturor cetățenilor români care s-au înregistrat pe AEP, optând pentru votul prin corespondență. Aceștia urmează să primească 2 plicuri distincte, pentru fiecare tur al alegerilor prezidențiale. 

Pentru primul tur de scrutin, toate plicurile trebuie să ajungă în țară sau la ambasadă/misiune diplomatică până pe cel târziu 7 noiembrie 2019, iar pentru cel de-al doilea tur până pe cel târziu 21 noiembrie 2019. 

Fiecare pas al procesului de vot prin corespondență îl poți găsi explicat pe site-ul lansat de PNL: www.votstrainatate.com

În iunie, Președintele României, Klaus Iohannis, și PNL au cerut Parlamentului adoptarea urgentă a soluțiilor pentru ca statul român să garanteze exercitarea dreptului la vot prevăzut de Constituție: extinderea votului prin corespondență, înființarea de noi secții de votare, program de vot timp de 3 zile, prelungirea intervalului de votare în cazul în care se află alegători la coadă. 

Aceste prevederi solicitate de Președintele Klaus Iohannis și susținute PNL au fost votate de Parlament, astfel că: românii aflați în străinătate vor putea vota vinerea, sâmbăta și duminica; dacă 100 de alegători în străinătate solicită înființarea unei secții de vot, atunci se deschide o nouă secție de votare, iar secțiile de votare nu se vor mai închide la ora 21.00, dacă la acel moment se mai află alegători la rând care așteaptă să voteze – programul de votare se prelungește până la ora 23.59, astfel încât toți cei interesați să-și poată exprima opțiunea prin vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri